IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 116 млн. лв. за производства и нови технологии тръгват към бизнеса

Интересът на бизнеса към подобряване на производствения капацитет надмина всички очаквания, каза Божидар Лукарски

14:09 | 07.01.16 г.
Над 116 млн. лв. за производства и нови технологии тръгват към бизнеса

В първата седмица на новата година към малкия и среден бизнес у нас тръгват близо 116,5 млн. лв. за разширяване на производства, внедряване на нови технологии и увеличаване на продажбите. Днес бяха връчени първите подписани договори по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК).

„Призовавам бизнеса да изпълнява проектите си коректно. Само така може да бъде гарантирано ефективното използване на европейските средства“, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на официалната церемония, цитиран от пресцентъра на Министерството. 

По първата процедура за подобряване на производствения капацитет в малки и средни предприятия са одобрени 202 проекта от секторите на нискотехнологичните и средно нискотехнологичните производства. Общата безвъзмездна финансова помощ по първия краен срок е близо 116,5 млн. лв.

Лукарски изрази надежда, че фирмите ще положат усилия, за да приключат проектите си успешно и в срок и предупреди, че ще бъдат налагани финансови корекции там, където бизнес плановете не са изпълнявани по начина, по който са заложени и одобрени.

„Интересът от страна на бизнеса към процедурата надмина всички очаквания и въпреки песимистичните прогнози бяха подадени близо 850 проекта само в първия краен срок на процедурата“, поясни министър Лукарски.

Той  увери, че ще се търсят всички възможни варианти за осигуряване на допълнителен финансов ресурс за близо 500-те проекта, които са преминали оценката успешно и в момента са в списък на „чакащи“.

„Изключително доволни сме, че имаше толкова силни проекти. Летвата беше вдигната високо“, допълни още икономическият министър.

„Това е едно добро начало и се надявам бизнесът да го оцени. Ние ще направим всичко, което е по силите ни да продължим да работим със същите темпове“, посочи още той.

Вече е отворена за кандидатстване процедурата за внедряване на иновации в предприятия с бюджет от 50 млн. евро. Срокът за подаване на проектни предложения е 4 април 2016 г.

За обществено обсъждане в момента са публикувани и насоките за кандидатстване за процедурата за разработване на иновации в стартиращи предприятия с бюджет от 10 млн. евро, която ще отвори до края на този месец.

До края на годината по ОПИК ще стартира още процедурата за енергийна ефективност в малките и средни предприятия с бюджет от 90 млн. евро, както и новата оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия“, по която ще се предоставят финансови инструменти за 102 млн. евро.

По отношение на това дали поставената от премиера задача за 4,5 % ръст в икономиката е постижима, той заяви, че винаги трябва да се поставят по-високи цели. „Доколко е постижим, това са критерии, които са свързани с геополитическите фактори и нещата, които се случват на Балканския полуостров в момента и в политическия контекст глобално. Прогнозите на министерството на финансите са доста по-ниски, но знаете, че такива бяха те и миналата година, когато постигнахме ръст – три пъти по-висок от предвидения“, припомни Лукарски.

"Сега дали ще постигнем този, който премиерът каза, аз не мога да твърдя, но моите цели винаги са колкото повече, толкова повече", допълни той, цитиран от агенция „Фокус”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още