IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 3 700 фермери кандидатстват с проекти за финансиране на малки стопанства

Най-много проекти са подадени в Благоевград, Стара Загора и Бургас

11:45 | 17.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Над 3 700 фермери кандидатстват с проекти по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

Чрез подмярката се подпомагат икономическото развитие и укрепването на малките ферми, модернизацията и технологичното им обновление, както и опазването на околната среда. Финансовата помощ е безвъзмездна.

Най-много проекти са подадени в областите Благоевград, Стара Загора и Бургас, а най-малко кандидати има в областите София (град) и Перник. 

В областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ общата заявена сума по проектите надхвърля 110 млн. лв., съобщи Фондът. Това прави с близо 51 млн. лева повече от бюджета на сегашния прием, който е приблизително 60 млн. лв. Затова ще се наложи класиране на проектите по точки.

Междувременно агроминистерството съобщи, че Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) е изготвила за фермерите 2 850 проекта, за да могат да кандидатстват по подмярката - над 75% общо подадените предложения в Държавен фонд „Земеделие“.

Фермерите ще получават безплатни консултации за изпълнението на бизнес плановете, което е условие, за да получат разделената на две части помощ.

От земеделските площи ще бъдат взети почвени проби и ще бъдат изготвени препоръки за торене и поддържане на почвите в добро състояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още