IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва подновяването на ВиК мрежата на Долна Митрополия

Проектът е финансиран по оперативна програма "Околна среда"

15:09 | 31.07.17 г.
<p>
	Започна строителството по проект за ремонт на ВиК мрежата на Долна Митрополия. <em>Снимка: БТА</em></p>

Започна строителството по проект за ремонт на ВиК мрежата на Долна Митрополия. Снимка: БТА

Започва рехабилитацията на ВиК мрежата на община Долна Митрополия. Строителните работи са част от интегрирания воден цикъл на Плевен-Долна Митрополия, финансиран по оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, съобщи екоминистерството. 

Първа копка направиха заместник-министърът на околната среда Красимир Живков и кметовете на Долна Митрополия и Плевен Поля Цоновска и Георг Спартански.

Това е най-мащабният проект от новия програмен период в сектор „Води“ и по него ще бъдат изградени над 76 км водопровод, 85,4 км битов канал и 2,3 км дъждовна канализация, каза Красимир Живков.

Общият размер на инвестицията е 117 млн. лв., а безвъзмездната финансова помощ е близо 88 млн. лв. Над 12 хил. жители ще ползват по-качественото водоснабдяване, над 111 хил. ще бъдат с подобрено пречистване на отпадъчните води.

По проекта ще бъде изцяло модернизирана и Пречиствателна станция-Плевен, въведена в експлоатация през 1990 г.

След реконструкцията тя ще поеме отпадъчните води на още четири населени места – градовете Долна Митрополия и Тръстеник, плюс селата Ясен и Буковлък.

Предвижда се анаеробно стабилизиране на получените утайки и производство на биогаз, който ще постъпва в инсталация за производство на ток и топлинна енергия за нуждата на пречиствателното съоръжение.

Важна част от проекта е изграждането на ВиК мрежата на Ясен, Буковлък и Тръстеник, разположени по поречието на река Вит и в нейния водосбор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още