IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple спечели дело срещу почасови служители

То е било заведено заради практиката на концерна да претърсва свои служители на излизане от магазините, в които работят

09:33 | 09.11.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Магазин на компанията в Ню Йорк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Магазин на компанията в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple спечели поредно съдебно дело, след като компанията бе оневинена от съдия Уилям Алсъп от Федералния съд в Сан Франциско за заведения срещу нея колективен иск от бивши нейни служители.

Редица служители от магазините на компанията се оплакват директно на изпълнителния директор Тим Кук, че корпоративната политика на технологичния гигант за щателна проверка на чантите на работниците и служителите „като предпазна мярка за сигурност“, е неудобна и унизителна, показват съдебните документи, цитирани от New York Times.

Общо 12 хиляди бивши, а и настоящи служители на Apple, които получават заплата на час, преди всичко в магазини в Калифорния, заведоха иск срещу работодателя си за порочната практика на компанията да претърсва щателно чантите им при напускане на търговските обекти, за да бъдат предотвратени кражби. Ищците твърдят, че така не само губят много време, за което не им се заплаща, но и търпят отношение "като към крадци".

Претърсванията са се извършвали всеки път, когато някой от почасовите работници е излизал, дори ако става въпрос за обедна почивка. Практиката датира още от 2009 г.

Въпреки това Apple бе оправдана, тъй като според съда това представлява нормална практика за предотвратяване на вътрешни кражби. Въпреки че мерките на компанията са ограничителни, за самите служители дори не е необходимо да идват с чанти и торби на работа, така че лесно са можели да избегнат проверките. 

Лий Шалов, адвокат, представляващ тъжителите, заявява, че е разочарован от решението и е упълномощен да проучи всички възможности, включително евентуално обжалване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
Пише се "упълномощен", а не "опълномощен".http://rechnik.chitanka.info/w/%D1%83%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89%D0%B5%D0%BD
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още