IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глоба за милиони долари влоши резултатите на Qualcomm

Въпреки това компанията надмина очакванията на пазара и акциите ѝ поеха нагоре

09:21 | 20.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският производител на полупроводници и чипове Qualcomm Inc., който се намира в разгорещяваща се правна битка с калифорнийския концерн и свой клиент Apple Inc., надмина очакванията на пазарите с тримесечния си отчет за второто си фискално тримесечие в сряда, предава MarketWatch.

Производителят на чипове обяви тримесечна печалба от 749 млн. долара, или 50 цента на акция, при приходи от 5 млрд. долара. Коригираната печалба след отчитане на компенсации на базата на глоби и редица други фактори възлиза на 1,34 долара за акция.

Приходите спадат значително заради арбитражен спор за лицензи, спечелен от BlackBerry Ltd., до 5 млрд. долара от 5,6 млрд. долара преди година. Според Qualcomm натоварването от тази глоба възлиза на 974 млн. долара. Припомняме, че преди дни Qualcomm бе осъден да върне близо 815 млн. долара на BlackBerry за такси, които канадският производител е платил в периода между 2010 и 2015 г.

Средностатистическите очаквания на анализаторите бяха Qualcomm да отчете коригирана печалба от 1,19 долара на акция при продажби от 5,86 млрд. долара според FactSet. 

За третото тримесечие Qualcomm очаква печалба от 0,67 до 0,92 долара на акция и чиста печалба от 0,90 до 1,15 долара на акция при приходи от 5,3 млрд. до 6,1 млрд. долара. Същевременно компанията призна, че изпитва несигурност, произтичаща от борбата с Apple, като отбеляза, че прогнозата за текущото тримесечие е в по-широк диапазон от обичайното поради съдебния спор.

„Не е ясно дали Apple ще плати дължимите възнаграждения по договорите си с нас през третото тримесечие на фискалната 2017 г., което може да има отрицателно въздействие върху нашите финансови резултати", признава Qualcomm в съобщението си.

Американската технологична компания Apple заведе през януари дело за 1 млрд. долара срещу доставчика Qualcomm, само няколко дни след като американското правителство обвини производителя на чипове в използването на пречещи на конкуренцията тактики, за да запази монопола си върху ключовите чипове за мобилни телефони.

Qualcomm е основен доставчик на Apple и Samsung Electronics, снабдявайки ги с “модерни” чипове, които свързват смартфоните с безжични мрежи. Двете компании, взети заедно, генерираха около 40% от приходите на Qualcomm в размер на 23,5 млрд. долара през последната фискална година.

По-конкретно Apple обвинява Qualcomm за това, че е искала прекалено високи цени за чиповете си, както и че е отказала да плати 1 млрд. долара обещани отстъпки. Документите, подадени в съда, показват, че Apple посочва, че Qualcomm си е удържала сумата от отстъпките заради дискусиите на Apple с южнокорейския антитръстов регулатор - Комисията за честна търговия (KFTC).

Компанията възнамерява да осъществи придобиването на NXP Semiconductor за 39 млрд. долара до края на тази календарна година, стана ясно още от съобщението.

Акциите на Qualcomm поскъпнаха в следборсовата търговия с 1,7%, достигайки 53,50 долара за брой, след като по-рано закриха сесията с лек спад от 0,1% до 52,61 долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още