IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потъването на GoPro

Цената на акциите на компанията удари дъно без конкретна причина

16:46 | 16.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цената на акциите на производителя на екшън камери GoPro удари дъно в четвъртък, след като падна с 2%, пише CNN.

Няма ясна причина, която да обясни поевтиняването на книжата на компанията. Но спадът е продължение на няколко лоши седмици за компанията. Акциите на GoPro загубиха над 50% от стойността си през 2016 г.

Миналия месец GoPro обяви, че планира да съкрати 15% от служителите си и да затвори подразделението си за забавления, което включва снимането на видеа с нейните екшън камери.

Всичко това е силен удар по GoPro, която се опита да се позиционира едновременно като медийна компания и такава за производство на устройства. Компанията дори успя да привлече RedBull като инвеститор и създаде собствен канал в Xbox Live на Microsoft.

Но GoPro трябваше да изтегли от пазара новите си дронове Karma, защото се оказа, че губят заряд, докато летят. Освен това компанията обяви ужасни финансови резултати в началото на ноември.

Случилото се с Karma е голям проблем за компанията. Инвеститорите бяха притеснени, че дронът, който GoPro обяви още през май 2015 г., се появява на пазара прекалено късно след серия от отлагания на пускането на устройството.

Пазарът на потребителски дронове е изключително конкурентен и в момента е доминиран от китайската DJI и френската Parrot.

Освен това GoPro трябва да докаже на скептично настроените инвеститори, както и на потребителите, че новата ѝ линия екшън камери – Hero 5 – си заслужават.

Пазарът на екшън камери всъщност вече не принадлежи само на GoPro. Sony, Xiaomi и Polaroid имат подобни на Hero продукти. А подобренията, които Apple направи в камерата на iPhone 7, прави компанията на Тим Кук сериозен конкурент.

Всички тези проблеми доведоха до периодичната поява на слухове, че компанията може да бъде придобита, но те така и не успяха да доведат в скок на цената на акциите ѝ за по-дълго време. Инвеститорите са все по-притеснени за бъдещето на компанията.

Продажбите на GoPro спадат през тази година въпреки факта, че тя пусна нови продукти на пазара. Освен това компанията вече губи много пари. Анализаторите прогнозират, че през 2017 г. тази тенденция ще се запази.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Alx
преди 7 години
Напротив, причината си я има...и тя е спомената, проблемите с Карма , и слабите продажби (силния долар направи и без това скъпите камери не много атрактивни, но това е риска когато се опитваш да "играше" само е премиум сегмента). За сметка на това DJI жъне небивал успех със своя Mavic който е малко по скъп от Карма, но много по качествен и лесен за използване. Докато им излиза математика ще се опитват да го играят в този сегмент, но в момента в който китайците ги натиснат малко по силно и ще се наложи да свалят цените и да намалят разходите и да предложат продукти на по атрактивни цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още