IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung може да претърпи загуби за 17 млрд. долара заради Note 7

По-сериозните вреди за компанията обаче са върху репутацията ѝ

12:36 | 11.10.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-лошото изтегляне на продукт в историята на Samsung Electronics може да струва на компанията 17 млрд. долара. Компанията спря продажбите на Galaxy Note 7 за втори път, а впоследствие и производството му, което означава почти сигурен край на луксозния модел, коментира Ройтерс.

Samsung обяви изтеглянето на 2,5 млн. смартфона Note 7 в началото на септември след множество случаи на възпламеняване на батерията, а във вторник кризата се задълбочи. Компанията каза на телекомите да спрат продажбите или замените на устройството за 882 долара и поиска от потребителите да изключат телефоните си, докато се разследват съобщенията за възпламеняване на новата партида Note 7.

Докато една от водещите в света компании за продажба на смартфони чака резултатите от разследването на американските власти, някои инвеститори и анализатори прогнозират, че Samsung може завинаги да зачеркне Note 7 от историята си и да продължи напред с нови варианти на модела, за да ограничи вредите върху репутацията и финансите си.

В най-лошия случай САЩ може да заключат, че продуктът като цяло е дефектен и да забранят продажбата му“, казва Сун Майонг-саб, анализатор в HI Investment Securities.

Ако Samsung спре изцяло продажбата на Note 7, това ще доведе до около 19 млн. непродадени смартфона, или загуби за 17 млрд. долара, като това е сумата от продажбите, която се очакваше компанията да генерира по време на продуктовия цикъл, сочат анализатори, включително от Credit Suisse.

Това е сериозен ръст спрямо 5-те млрд. долара пропуснати продажби и разходи за изтегляне, които предвиждаха първоначално анализаторите на базата на предположението, че компанията ще възстанови глобалните продажби на Note 7 през четвъртото тримесечие.

Шансовете за това изглеждат доста по-слаби. Позовавайки се на анонимни източници, южнокорейският вестник Hankyoreh съобщи, че Samsung вероятно ще спре продажбата на Note 7 за постоянно. Компанията засега не коментира новината.

„Това вероятно уби бранда Note 7”, казва Едуард Снайдър, управляващ директор в Charter Equity Research. “До момента, в който коригират проблема, те ще трябва да преминат през ново сертифициране и преквалифициране, а когато това се случи, ще се изправят пред собственото си представяне на Galaxy S8”.

За Samsung, чиято пазарна капитализация е 235 млрд. долара и разполага с 69 млрд. долара в пари и парични еквиваленти към края на юни, загубата от продажби на един модел може да бъде поета.

По-големият проблем е дългосрочното влияние върху репутацията и бранда, казват анализатори и експерти.

„Смятаме, че инцидентът с Note 7 може да навреди на търснето на други модели смартфони на Samsung”, казват анализатори от Nomura в свой коментар, допълвайки, че може да се наложи да намалят оценките си за печалбата на подразделението на Samsung за смартфони за четвъртото тримесечие с 85%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
Ivel
преди 7 години
Още един заблуден. Абе защо ли и губя времето с наивници. Носете си дървета т Самсунг и им се радвайте от душа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Ти си си прецакан по рождение.Жалко за инвестициите ти в главата, всичко е отишло на вятъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Ivel
преди 7 години
Ако си се прецакал вече с някое дърво от Самсунг, какво друго ти остава да говориш. А за главата не се притеснявай, инвестирано е в нея толкова, колкото ти едва ли ще изкараш няколко живота напред. Бъди здрав и не обиждай непознати, това е лош тон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
uspechvde@gmail.com
преди 7 години
Добре, че няма да "ресне" през главата ти, за да не породи пожар, поради свободно циркулиращия там въздух!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
igigov
преди 7 години
Може половината им асортимент да са ***, но по - скъпите им телефони са 1. Ползвах 1,5г. Note 5 и вече близо година S6 edge+, много са добри и двата. Имал съм и последен модел iphone, така че знам какво пиша. Просто лоша шега им изигра тяхната явно *** фаблика за батерии и висшия мениджмънт най - вече. Лакоми шефове и така, подобно на сагата WV, само дето оплютите 2,0 и 3,0 дизели са всъщност много добри двигатели. Мечта за повечето българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
Ivel
преди 7 години
Поне от 5 години не купувам нищо на което пише Самсунг и съм много щастлив. Решението ми е базирано на статистика, всичко което съм си купил с този бред ми е създавало проблеми. А още повече пък телефон с такава батерия, ако ресне в джоба, ще размеже всичко между краката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още