IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX ще прати двама туристи на Луната догодина

Целта на мисията е отново да вдъхнови света за пътуването на хора в Космоса, казва Илон Мъск

09:13 | 28.02.17 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	Илон Мъск представя космическия кораб Dragon V2&nbsp;в Хоторн, Калифорния на 29 май 2014 г. <em>Снимка: Архив Ройтерс. </em></p>

Илон Мъск представя космическия кораб Dragon V2 в Хоторн, Калифорния на 29 май 2014 г. Снимка: Архив Ройтерс.

Американската космическа компания SpaceX обяви, че до края на 2018 г. ще осъществи лунна обиколка с платили за това космически туристи. Мисията ще предлага на хората възможност да „се завърнат дълбоко в Космоса за първи път от 45 години" и „да пътуват по-далече и по-бързо в Слънчевата система от всякога досега", каза изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск, цитиран от The Verge. По думите му пътуването до Луната на частните клиенти ще бъде най-дългият космически полет на хората като цяло. НАСА предприе последните мисии до Луната на „Аполо“ през седемдесетте години на миналия век.

Кои ще са двамата космически туристи засега не се разкрива от SpaceX, но те не били холивудски знаменитости. И цената на пътуването не бе оповестена, но според Мъск те вече са осъществили „значително" плащане. „Те със сигурност не са наивни, а ние ще направим всичко, за да минимализират рисковете. Но все пак рисковете не са нулеви“, каза още той.  

Тестовете за здравословния им статус и обучението за полета ще започнат през тази година. Имало и други екипи, които имат „голям интерес" за космическо пътуване и скоро „ще последват и други", каза Мъск.

Двамата туристи ще направят обиколка на Луната, но и отвъд нея. Разстоянието само до Луната е около 386 000 километра. „Целта на мисията е отново да вдъхнови света за пътуването на хора в космоса“, каза Мъск.

„Както астронавтите от Аполо (третата американска програма за пилотирани космически полети и първата в света програма за изпращане на хора на Луната и връщането им обратно, б. ред.) преди тях, тези хора ще пътуват в космоса и по този начин ще вземат със себе си надеждите и мечтите на цялото човечество, задвижвани от универсалния човешки дух на откритията“, заявява Илон Мъск, цитиран в прессъобщение на компанията. 

Американската космическа агенция НАСА научи едновременно с репортерите за проекта на SpaceX. Тя похвали частната компания за желанието ѝ за развитие.

В историята на човечеството досега 24 астронавти са стигнали до Луната, дванадесет от тях са ходили по повърхността ѝ.

Само преди десет дни SpaceX успешно пусна ракета за извършване на доставки за Международната космическа станция.

Основаната от американския милиардер компания за космически изследвания и пътувания възнамерява да предложи по-евтина алтернатива на правителствените космически програми и вече осъществява данни на Международната космическа станция по поръчка на американската космическа агенция НАСА.

Мъск често попада в заглавията на вестниците със своите нови идеи. Наскоро той обяви, че възнамерява да революционира начина за строеж на тунели, както и че до 10-15 години всички автомобили ще са автономни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
В Холивуд ли пак ше снимат пътешествието ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 7 години
Жалко, че няма да съм жив за да ви кажа "казах ли ви"----но пък аз ще съм жив да ти кажа, казах ли ти :):) и що реши че ни храни с приказки за деца ? просто се изхвърля малко с датите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 7 години
не съм съгласен с теб, хората без визия и мечти винаги са говорели така, хубавото е че не те дърпат света. даже и след като колонизираме Марс, все още ще има хора които си бият главата в земята и още ще има проблеми... Проблеми винаги ще има.Изредените проблеми от теб ги е имало и преди да се открие тока и квото още се сетиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 7 години
няма да стане скоро. първо трябва да решим всички проблеми помежду си, след това екологичните проблеми и чак когато няма по-сериозни проблеми, ще сме достатъчно умни и единни за да се насочим към космоса. в момента едните изследват космоса, другите се молят на някой бог и се чудят кого да застрелят, щото не им верва в техния бог... те така. Требе поне още 500 години да минат. Жалко, че няма да съм жив за да ви кажа "казах ли ви". А Мъск не ми е интересен, защото ви храни с приказки за деца. Но пък има някаква романтика в това. Докато не му се спука балона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 7 години
хубаво беше да се усетиш, да прочетеш малко зада не се излагаш1. Компанията горе е на Мъск2. като говориш за статията от оня ден, пиши под нея ... ние няма как да знаем какво се върти в главата ти празна.3. Това е на Мъск основния бизнес, в СпейсХ има повече акции(и като стойност) от колкото в Тесла4. и двете неща са от важност за бъдещето на човечеството... както беше казал един по умен човек от теб... космоса е само на 60 км в тази посока (сочейки нагоре) и не разбирам защо се бавим толкова с изледването му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
deant
преди 7 години
Освен ако не ги прати на едно друго, по-убаво място!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 7 години
даже не се усещаш колко си смешен, хахахаха ... ще го изпълни това обещание, както всички останали.Единственто е че малко се изхвърля с датите... по скоро го измести с още година, към края на 2019 :)А компанията дето е написана горе не се листва на борсата, та незнам за кво бълнуваш ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Първите туристи май ще са опитни зайчета за изпробване на новата технология и освен това ще си платят добре за да бъдат такива. И при това ще са много щастливи и усмихнати.Ей на това му викам образцов груб капитализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 7
tonibg
преди 7 години
При Мъск всичко е обещания в бъдеще време :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
FNM
преди 7 години
Мога да се обзаложа на 100 долара, че до края на следващата година няма да стане (ще ги загубя с удоволствие).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още