IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова преговаря за облекчаване на визовия режим за балкански туристи у нас

Очаква се около 4-5% ръст на туристите през предстоящия зимен сезон

11:31 | 26.11.14 г.
Ангелкова преговаря за облекчаване на визовия режим за балкански туристи у нас

Министърът на туризма Николина Ангелкова е започнала разговори за облекчаване на визовия режим в туризма със страни, които са основни пазари за българския туристически продукт. Това каза Ангелкова при откриването на първия балкански туристически форум Go2Balkans, предаде БТА.

Предстоят срещи и разговори с министрите на външните и вътрешните работи на балканските страни за облекчаване на визовия режим за тези пазари, уточни министърът. Тя допълни, че се надява още през този сезон да се постигне решение по въпроса съобразно с европейските изисквания.

Близо 4-5 процента ръст на туристите през предстоящия зимен сезон очакват туроператорите в България. Има изключително голям интерес към ски сезона у нас от страна на Турция, както и на Румъния, каза още Ангелкова.

Събитието обединява за първи път туристическия бизнес на балканските страни под мотото "Балканите - природа, история, култура". В него участват над 100 фирми от 10 страни. Идеята идва от туристическия бизнес в лицето на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, които учредяват консорциум "Go2Balkans". Основна цел на консорциума е да се привлече интересът на туроператори от цял свят към предлаганите туристически пакети и услуги в България и другите държави от Балканите - Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Кипър, Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Черна гора и Хърватия. 

Форумът е насочен основно към популяризиране на културно-историческото наследство и природните дадености на страните от Полуострова като общ споделен ресурс, носител на общочовешки ценности, каза Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Всичко това по думите му е основа за създаването и предлагането на нови балкански комбинирани туристически турове и пакети. "Go2Balkans" е насочен към професионалистите в бранша и цели създаване на възможност за директни бизнес контакти, както и възможност за общините и регионите да представят пред туроператорите своите специфични забележителности.

„Създаването на общи туристически продукти е от съществено значение за адресиране на новите предизвикателства и на нови пазари. Имаме огромен потенциал тук на Балканите за предлагане на тези съвместни туристически услуги – река Дунав от една страна, а Средиземноморският регион от друга. Всички ние имаме общи корени и бит и много общо, което можем да предложим на всички, така че да бъдем една привлекателна туристическа дестинация“, посочи Ангелкова, цитирана от Фокус.

По думите на министъра обединението на балканските страни в сферата на туризма ще позволи привличането на туристи от далечни страни. „Именно това обединение ще направи атрактивен общия ни туристически пазар и ще увеличи възможностите за промотиране, така че да привлечем повече туристи от далечни дестинации като Китай, Индия и Япония“, допълни Ангелкова.

Министърът на туризма допълни, че Световната организация по туризъм дава прогноза за среден ръст на световния туризъм за близките години от 3,2 до 3,4% за година, а за нашата страна прогнозите сочат между 4,5 и 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още