IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БДЖ "Товарни превози" за първи път е на печалба за полугодието

Холдингът има вариант за погасяване на някои задължения и без концесията на Летище София, увери изпълнителният директор Владимиров

09:59 | 04.08.16 г.
БДЖ "Товарни превози" за първи път е на печалба за полугодието

За първи път в своята история като самостоятелно дружество, тоест от 2007 година, БДЖ „Товарни превози“ е на печалба за полугодието. Това съобщи в ефира на БНТ изпълнителният директор на холдинг БДЖ Владимир Владимиров. По негови думи дружеството е реализирало положителен резултат в размер на 1,3 млн. лева.

На печалба е и БДЖ „Пътнически превози“, допълни още той.

Владимиров направи и справка, която показа, че задълженията на холдинга намаляват с почти 400 млн. лева от началото на реформите, започнали през 2009 година. Тогава общите задължения на БДЖ са били почти 850 млн. лева, докато към днешна дата те достигат до 455 млн. лева.

Има и нова структура на разходите, което помага за подобряване на състоянието на дружеството.

Изпълнителният директор на холдинга очаква финансовото състояние да се подобрява след концесията на Летище София. С парите от концесионни такси ще бъдат платени задълженията на БДЖ и така дружеството ще си спести поне 10 млн. лева годишно, какъвто е размерът на лихвените плащания, стана ясно още от думите на Владимиров.

„Тогава БДЖ ще стане една стабилна институция, в която могат да се правят нужните инвестиции“, допълни той.

Владимиров увери, че и без концесията дружеството има резервен вариант за част от дълговете. По отношение на кредиторите дружеството е успяло да намали задълженията си към банките, но към облигационерите дълговете са в размер на 134 млн. евро. Част от тези дългове се покриват с продажбата на ненужни за дружеството активи, допълни още Владимиров.

„Това е труден, мъчителен и много бавен процес“, каза изпълнителният директор и обясни, че се надява концесията на летището да се реализира, защото това ще подпомогне ситуацията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още