IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 5000 еднодневни трудови договора вече са сключени у нас

1369 от тях са в Търговище само за ден

17:19 | 07.08.15 г.
Близо 5000 еднодневни трудови договора вече са сключени у нас

От 20 юли до днес са подписани 4985 еднодневни трудови договора, съобщава министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин в профила си във Facebook.

Той уточнява, че вчера подписаните са били 2081.

"В понеделник в Търговище нямаше нито един, днес е шампион - 1369", допълва Калфин и отбелязва, че проверките на Главна инспекция по труда също имат принос.

От 21 юли влезе в сила Наредбата за условията и реда за предоставяне, регистриране и отчитане на еднодневните трудови договори за краткотрайна сезонна работа в селското стопанство, които бяха регламентирани с последните промени в Кодекса на труда.

Преди дни социалният министър Ивайло Калфин обяви, че очаква рязко повишаване на броя на сключените еднодневни договори към края на август и началото на септември в някои области на страната, свързани със сезонната полска работа. И даде за пример именно област Търговище, където през август е времето за събиране на малини и къпини.

По думите на Калфин въвеждането на еднодневните трудови договори в областта напредва плавно и работодателите имат интерес към тази нова форма на трудови взаимоотношения.

Еднодневните договори за наетите в сезонна работа в овощарството, зеленчукопроизводството и розобера бяха одобрени едва преди месец. Това е едно от предложенията на социалния министър за подобряване на ситуацията на пазара на труда и изсветляване на трудовите взаимоотношения.

Според законовата промяна за еднодневните договори работникът ще бъде осигурен за пенсия, за здраве и за трудова злополука, но времето, през което е бил на еднодневен договор, няма да се брои за трудов стаж. Максималният срок, за който може да се сключват новите договори, е 90 дни. Работниците запазват правото си на социални помощи, ако получават такива за времето, през което работят по този тип трудово отношение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още