IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП предлага правила за охраната в болниците да бъдат записани в закон

Здравното министерство и МВР да изработят съвместна наредба за сигурността в лечебните заведения, предвижда законопроектът

10:58 | 21.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

БСП предлага правила за охрана в болниците да бъдат записани в закон.

Депутатите от левицата предлагат промяна в Закона за лечебните заведения, внесена в Народното събрание, според която Министерството на здравеопазването и на вътрешните работи да  изработят съвместна наредба, която да регулира охраната в болниците.

Болниците ще бъдат задължени да осигурят охрана както на пациентите, така и на персонала.

Правилата за това ще бъдат записани в наредба, която ще трябва да изработят министрите на здравеопазването и на вътрешните работи. 

Предложението за законови промени идва след поредната ескалация на напрежение заради нападенията над медици, посочва се в мотивите към текстовете.

Трябва радикално да се пресекат всякакви опити за малтретиране над медиците при изпълнение на техните служебни задължения. Посегателството срещу лекарите е посегателство срещу основните ценности на обществото, посочват депутатите от левицата.

Според тях неприемането на законодателни мерки в тази насока ще засили тенденцията българските специалисти да напускат страната или да се отказват от професията си.

От БСП посочват, че и към момента болниците осъществяват охрана по условия, определяни от тях, но в повечето случаи тя е непрофесионална. Според БСП болниците няма да бъдат натоварени с допълнителни разходи, ако промените станат факт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ivanrog
преди 6 години
Хайде стига глупости! Не може и не трябва всичко да е в закони и наредби, така само се създават "престъпници". Каквото и да се случи ние веднага пишем закони, правим промени и т.н. Не може така, това не е стабилност. Искате промени, ами направете едно пълно проучване кое води до съответния проблем, има ли съществуващи норми за това, какво би костната изпълнението на различнити предложения, абе спазвайте закона за нормативните актове, ама наистина, а не само да имитирате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още