IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е привлякла над 3 млн. туристи повече през първото полугодие

Туризмът ни се представя най-силно от 1990 г. насам, коментира ресорният министър

09:32 | 16.08.16 г. 6
<p>
	Николина Ангелкова. <em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>

Николина Ангелкова. Снимка: Bulgaria ON AIR

Общо 15% ръст на туристите в България (което се равнява на около 3,1 млн. души повече) за първата половина на годината отчете министърът на туризма Николина Ангелкова. Това е най-добрият резултат от 1990 г. насам, коментира тя в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR.

Ако темповете на ръст на туристите се запазят, това ще бъде и най-успешната година за българския туризъм, коментира тя.

За първи път се отчита ръст на туристите у нас през юни, което се доказва и от приходите на хотелите – 163 млн. лева за месеца, което е с 20% повече на годишна база. Данните за юли и август още не са готови, но от тях ще се види какъв е отливът на български туристи от Турция.

Най-много туристи България е привлякла от Германия – около 400 хил. души за полугодието, което представлява ръст от 40%. Само през юни увеличението на посетителите от Германия е 65%, посочи Николина Ангелкова.

Най-силно увеличение обаче се отчита на туристите от Полша – двоен ръст спрямо първата половина на миналата година и почти троен само за юни.

Най-устойчивият пазар за българския туризъм е Румъния, както и Русия. „Успяхме да си върнем руските туристи благодарение на усилията на премиера и подкрепата на цялото правителство. Ръстът от руския пазар е от 20 до 30%“, коментира Ангелкова.

„Великобритания също е в топ 10. Към момента имаме ръст от 15% на британските туристи на база на първото шестмесечие. Изкачваме се в топ 5 на база на заявения им интерес”, допълни тя.

Според министъра на туризма България е най-позната като лятна, морска дестинация. Затова и фокусът на министерството е да се популяризират възможностите за културно-исторически туризъм, балнео- и спа туризъм, екотуризъм, вино и гурме. Целта е България да стане целогодишна дестинация, тъй като в момента 70% от приходите са от летен туризъм, отбеляза Ангелкова.

Цялото интервю с Николина Ангелкова можете да видите във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
stanislavr
преди 7 години
Успяхме да си върнем руските туристи благодарение на усилията на премиера и подкрепата на цялото правителство - Според мен тук требе да е - успяхме да ги изгоним лека полека благодарение на премиера, президента и цялото правителство.Върнаха се благодарение на турския президент и турското правителство. Да не говорим, че навремето Слънчев бряг с 22 хил. легла е правел повече пари, отколкото днес с може би вече над 300 хил. одъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
lozkhris
преди 7 години
Привлякла , да....Пияни и надрусани английски мекеренца, стиснати 80+ годишни германски бабиери и тук-таме някой позакъсал руснак.Останалото е нискочело, татуирано, силиконово и е Made in Bulgaria..Страшни курорти, брат !! УдарИхме у земята сичкото Ривиера....Та така привлекателността на бг-черноморието е нараснала в очите на министърката, която вероятно шпионира обстановката на Слънчака с бинокъл от Министерския съвет....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Ку-Ку
преди 7 години
Най-вероятно общо туристите за полугодието са 3 милиона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 7 години
До година по това време ще стане ясно колко сме привлекли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
ivanrog
преди 7 години
Някой да ми обясни математиката на министъра, как стават 3 млн повече туристите с 15% ръст, при полижение, че според НСИ миналата година имаме общо под 9,5 млн посетители (туристи, служебно...)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
ratten
преди 7 години
привлякла е, да.и то без никой да си мръдне пръста.смях в залата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още