IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България няма да има нужда от нови ядрени мощности до 2037 г.

Съседните страни строят нови мощности и България няма да има пазар на електричеството, смятат експертите от Лабораторията за оценка на риска

11:54 | 20.10.14 г. 58
<p>
	Снимка: <em>АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;</em></p>

Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

България няма нужда от нови базови енергийни мощности, освен като заместващи до 2030 г. Едва от 2037 г. ще имаме нужда от нова ядрена мощност. Това гласи прогнозата на Лабораторията за риска към Нов български университет за енергийния баланс на страната до 2025 г. Докладът беше представен по време на дискусия днес в Българската стопанска камара.

Като причина за изграждането на нови мощности често се сочи износът на електричество, но оценката на експертите е, че съседните страни строят мощности. Турция например вече е поискала транзитен коридор за 500 мегаватчаса още от 2015 г., посочи Иван Иванов, един от авторите на доклада. Гърция, от своя страна, планира нови мощности, като 40% от производството до 2020 г. се очаква да дойде от възобновяеми източници. Южната ни съседка обаче залага на вятърните, а не на соларните мощности.

На базата на тези очаквания износът на електричество ще бъде не повече от 10-10,5 тераватчаса, изчисляват икономистите от Лабораторията. Вътрешното потребление ще бъде максимално до 43 тераватчаса до 2025 г.

Тези прогнози са правени на базата на няколко фактора. От една страна, това е демографската криза - за последните 10 години населението на страната е намаляло с 1 млн. души и от организацията очакват тази тенденция да продължи през следващото десетилетие. От друга страна стои брутният вътрешен продукт (БВП), чийто ръст предизвиква и повишение на потреблението на електричество. Данните на Лабораторията обаче са, че за последното десетилетие БВП се повишава с 25%, а потреблението - с 5 на сто.

Влияние върху енергийния баланс ще окажат още цената на тока, енергийната ефективност, загубите на преносните и разпределителните мрежи, както и потреблението на природен газ.

От Лабораторията очакват повишение на потреблението на газ благодарение на местния добив, изграждането на газовите връзки и доставките от газопроводите ТАР и TANAP. По този начин до 2030 г. ще бъде изпълнена и целта, записана в енергийната стратегия, 30% от домакинствата да ползват природен газ.

Министерството на икономиката и енергетиката и администрацията като цяло са давали лоши прогнози за развитието на енергетиката, коментира Иван Костов, ръководител на Лабораторията за оценка на риска по време на дискусията. "Има удивително разминаване с истината", допълни още той.

Иван Иванов посочи като пример за нереални очаквания оценките за пазара, изготвени като обосновка за строителството на АЕЦ „Белене“. Според тях още от 2007 г. е трябвало да има недостиг от 1,3 -1,5 мегаватчаса през зимните месеци. Това обаче не е факт, а дори има свръхпредлагане и излишни енергийни мощности, посочи още той.

Прогнозата на Лабораторията е през следващото десетилетие да има намаление на потреблението на домакинствата, като причина за тези очаквания са демографската криза и повишаването на енергийната ефективност. В същото време обаче цената на електричеството ще расте и един от факторите е либерализацията на пазара и европейските екологични изисквания за емисиите въглероден диоксид. Цената на АЕЦ „Козлодуй“ пък ще се повишава заради инвестициите, нужни за модернизацията на пети и шести блок.

Що се отнася до индустрията, заради демографската криза се прогнозира липса на работна ръка, включително и за сектори, които са енергоемки. Това ще намали производството, а следователно и потреблението. От друга страна, и енергийната ефективност за индустрията също ще се подобрява, посочи още Иванов.

Той и колегите му очакват още понижение на цената на природния газ, защото ще се повиши местният добив, ще бъдат диверсифицирани и доставките. Така природният газ ще бъде напълно конкурентен на електроенергията.

В следващите години се очаква да бъдат въведени умните енергийни мрежи, а под натиска на Европейската комисия отношенията в енергийния сектор да бъдат поставени на пазарни условия. Това за България означава затваряне на някои производства. Без привилегии ВЕИ секторът ще забави темпа си на навлизане, но пък тези мощности ще развият своя потенциал към домакинствата, смятат от Лабораторията.

Оценката на икономистите за брутното производство на електричеството през последното десетилетие е между 43,5 и 50,3 тераватчаса годишно. След 2011 г. има спад на производството. Потреблението на електричество също намалява, като за 2013 година е 37,9 тераватчаса. Износът за миналата година е бил към 9 тераватчаса, а като цяло за десетилетието износът не е надвишавал 10 - 10,5 тераватчаса годишно.

През първите девет месеца на тази година има ръст на производството, породен от рязкото намаление на цената за преноса, което доведе и до ръст на износа. В същото време потреблението се увеличава с 1,58% на годишна база. Заради увеличението на цената на тока през последните месеци обаче ръстът на потреблението за цялата 2014 г. се очаква да бъде нулев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

55
rate up comment 0 rate down comment 0
hipatiga
преди 9 години
HIPATIGA.Този анализ е ограничен.Посочват се данни за производство и вътрешно потребление на електроенергия.Отговор за стратегията в отрасъла с тази информация не се търси и не се постига.Големият въпрос е БГ да възстанови ли своето място в ядренния клуб - онова място което завоюва с АЕЦ Козлодуй и недвършената площадка в Белене,или да запазим сегашната стуктура и обеми на производството.Пояснявам: От шест реактора в Козлодуй останаха два, в Белене всико е в застой.С този потенциал много скоро БГ ще изпадне от клуба.Във вътрешен план това означава ограничване броя на студентите,които се обучават за ядрената енергетика.рязко намаляване броя на заетите по подръжката на производството и възпроизводството на активите.Колеги, проблема с ядрената енергетика в БГ е много,много важен.Продължавам и днес да го формулирам така: има Белене,има България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Просто добивът, складирането и пречистването на уран е по-вредно от шистовия добив. Това исках да кажа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Хранилищата за Уран са скъпи и също толкова опасни защото складираният в тях уран може да замърсява околните земи, въздух и води с хилядолетия. Големите страни са си решили този проблем като го влагат в производство на боеприпаси и радиоактивни изотопи необходими в други сфери, но това също е много скъпо и изисква много инвестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Пишеш глупости.Действащите мини за уран в България бяха запечатани отдавна. Находища има много но добивът му е по-опасен и замърсяващ от добива на шистов газ и не по-малко вреден. За добив на уранова руда са необходими големи количества вода, която впоследствие е заразена. Навремето при добива у нас са я връщали обратно в земята на голяма дълбочина посредством сондажи. Противниците на шистовия добив би трябвало да са също толкова активни и непреклонни противници и на добива на радиоактивни материали ама... нали са водени от чужди национални интереси?!В страните където няма демокрация са решили проблема като изпращат в мините за добив на радиоактивни материали част от осъдените на смърт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 9 години
п.п.За уранеца - цялата инфраструктура е разрушена и не виждам опашка от инвеститори с милиарди в джобовете .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 9 години
http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2010/11/05/988960_ian_haverkamp_iadrenite_otpaduci_shte_se_vurnat_u_vas/Ето ти малко инфо по темата или просто напиши в гуглето "хранилище онкало финландия "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 3 rate down comment 1
Danny666
преди 9 години
" Това за хрънилището също не е толкова сложно, ако се ползват някои природни дадености. "Ха ха ха като мапример ? Може би задният ти двор ?!?Ти само си мислиш че не си ***. Всеки с твоето мислене е такъв. Пък ти си се наричай какъвто искаш ха ха ха" .... въпрос на държавническа воля - например осъдени престъпници, извършили най-тежки и гнусни престъпления....."Мили :) ти РОБОВЛАДЕЛСКА ли ще я правиш държавата ? ха ха ха...Поредният *** отказваш да мисли ползващ КЛИШЕТА и даващ АКЪЛ ха ха хаА за форума си прав МИСЛЕЩИТЕ немат място тука. Гледам 5-6 червени кратуни пишете тука ха ха ха...Наистина ако не бехте цинично прости щехте да сте ЗАБАВНИ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 9 години
Има кой да копа уранът - въпрос на държавническа воля - например осъдени престъпници, извършили най-тежки и гнусни престъпления.Точно на мене най-малкото може да казваш: комунист, а "мили" ще викаш на любовникът си.Тонът ти е неподходящ за тоя сайт и форум, тук на нас не ни трябват грубияни. Самите ние сме грубияни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 1 rate down comment 4
Императорът
преди 9 години
Защо уранчецът да е неосъществим? Ние някакви шебеци ли сме? Това за хрънилището също не е толкова сложно, ако се ползват някои природни дадености.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 5 rate down comment 1
supertrader
преди 9 години
Императорът- всяка енергийна мощност включена в мрежата налива вода в колелото на монопола, а той иска за унищожи народа ни и само да граби и граби. За 72 жилища в блок е проблем със собствен енергиен източник да бъдат..затова деурбанизация до дупка и стига с тия клетки - килийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още