IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България подава жалба в ЕК заради гръцкия данък*

Данъкът ще увеличи корупционните възможности за гръцката администрация, коментира експерт

15:02 | 08.04.15 г. 6
Автор - снимка
Редактор
България подава жалба в ЕК заради гръцкия данък*

България сезира Европейската комисия за въведения от Гърция 26% данък за сделки и трансакции със страната, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Министерският съвет е одобрил решение за подаване на жалба до ЕК относно съвместимостта на разпоредби от Кодекса за подоходно облагане на Гърция с правото на ЕС.

С решението се упълномощава министърът на финансите да уведоми Еврокомисията за правното основание на подадената жалба.

Процедурата по разглеждане на жалбата включва две фази - административна и съдебна, като административната фаза е задължителна. Административната фаза приключва с издаване на мотивирано становище от ЕК в тримесечен срок, след като на всяка от заинтересованите държави е предоставена възможност да изложи съответно съображенията относно собствените им позиции и тези срещу ответната страна, писмено и устно. Ако Комисията не издаде становище в срок от три месеца от датата на поставяне на въпроса пред нея, отсъствието му не е пречка за България да сезира Съда на Европейския съюз.

Решението на кабинета е изготвено във връзка с изпратеното на 30 март писмо до европейския комисар по икономически и финансови въпроси Пиер Московиси, в което се изразява позицията на България, че въвеждането на данъчно облагане с 26% данък при източника на всички сделки и трансакции с източник в България, както и в Ирландия и Кипър, е дискриминационна и непропорционална мярка.

Европейската комисия е получила уведомление от българските власти за наложения от Гърция данък, засягащ България, Кипър и Ирландия, потвърди по-късно в традиционния обеден брифинг говорителят на ЕК Аника Брейдхарт. Тя уточни, че тепърва ще бъде анализиран негативният ефект от това действие на гръцките власти.

„ЕК ще предприеме необходимите действия за спазване на европейското законодателство, ако има такава необходимост“, посочи тя. Брейдхарт уточни още, че нито една от другите засегнати страни не се е оплакала от новото гръцко законодателство.

По време на парламентарната комисия по бюджет и финанси вчера вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева подчерта, че трябва да се засилят дипломатическите усилия и диалога между България и Гърция.

Българският бизнес може да изгуби около 1,5 млрд. лева заради налагането на данъка, предупреди заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев.

Налагането на данъка ще увеличи корупционните възможности за гръцката администрация, коментира Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията в ефира на телевизия Bulgaria on Air. По думите на Стефанов Гърция се опитва да прави "невиждани досега финансови схеми".

“Една държавна администрация, която е добре позната с неспособността си да събира данъци, решава, че ако обложи даден бизнес с данъци, ще успее да ги събере. Аз не знам откъде те имат тази увереност. По-скоро това ще увеличи корупционните възможности за гръцката администрация“, коментира Стефанов.

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

*Новината е актуализирана в 17 часа с коментара от Европейската комисия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
nns
преди 9 години
...теглиш си внесеното ДДС... - найш кога , стринка ти като стане шеф на нап тогава ще го изтеглиш, а за гръцкия данък - на *** и *** вяра да нямаш :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
е...как успя да го изчислиш така?!??!! Не слагаш разходи за път ли? И тия 3-4 домакинства с частният си автобус ли ще пътуват или ще са като в индийски влак?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
redcretin
преди 9 години
Скоро българските тарикати в политиката и едрия бизнес ще си го отнесат благодарение на глобализацията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
korker
преди 9 години
Съгласен съм, но аз бих направил набързо една схема за да избегна прекалено високото данъчно облагане с ДДС на храните у нас. Ако си от Русе, намираш фирма в Гюргево, продаваш храните от бакалията ти в Румънско и правиш ВОД, т.е. теглиш си грешно внесеното у нас 20% ДДС и в Румъния се плаща 9% само. После организираш нелегална разносна търговия на стоките по поръчка от Румънско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
87
преди 9 години
+1, данъчната ни политика следва да е подобна на тази на съседите ни. Като се замисля, колко му е ако си от Русе като дойде време за седмичното пазарене да минаваш Дунава. Сега цените ни са близки, ако там цените паднат с едно 10% заради ниския 9% ДДС за храната, и ако оставяш около 100лв. за седмичното зареждане, ето ти едни 10лв. спестени за нищото. Колкото за таксата на моста, ами събират се 3-4 домакини и отиват заедно на пазар в данъчния рай Румъния :) Пак ще си едни 5лв. напред, отделно качеството в Румъния е идея напред спрямо нашите ***. Уин-уин дето се вика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
Repoman
преди 9 години
Като ще се жалваме заради високи данъци, нека да попитаме също защо в Румъния смъкват ДДС-то за храните? Това ще удари нашия пазар на хранителни стоки в близките до Дунава градове, като Русе например. Как търговците в Русе ще са конкурентни на тези в Гюргево например? При съседите ДДС-то за манджата ще е 9%, а у нас 20%, е как да се конкурираме?Може би ЕС трябва да регулира централно колко да е намаляването на ДДС-то за хранителни стоки и лекарства?Като са взели да питат, да попита Брюксел кога и на нас ще се разреши да имаме диференцирано облагане на храните и лекарствата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още