IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България получава още над 5,8 млн. евро за борба срещу туберкулозата

Чрез безвъзмездната помощ за следващите три години дейностите ще се фокусират върху превенцията

14:35 | 23.09.15 г.
България получава още над 5,8 млн. евро за борба срещу туберкулозата

България ще получи още над 5,8 млн. евро за борба срещу туберкулозата. Средствата се отпускат от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Това става след днешното одобрение на правителството на проекта на Рамково споразумение между България и Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Средствата са за периода от 1 октомври 2015 г. до 30 септември 2018 г.

Основната цел на Програмата е да се осигури ранна диагностика на случаите с резистентна туберкулоза и ранно стартиране на лечението, особено сред пациентите от най-уязвимите групи със специфичен фокус сред ромската общност.

Чрез безвъзмездната помощ за следващите три години дейностите ще се фокусират върху подобряване на контрола на туберкулозата в България, прилагане на подходи, ориентирани към пациента по отношение на лечението, грижите и превенцията; осигуряване на активно откриване на случаите с туберкулоза с подкрепата на екипи от сътрудници на терен към неправителствени организации; подобряване на придържането към терапията на болните от туберкулоза.

Ще се осигури и съфинансиране на предстоящата Национална програма по превенция и контрол на туберкулозата 2016-2020 г.

Чрез изпълнението на дейностите, подкрепени от Глобалния фонд, се наблюдава тенденция за намаляване на заболеваемостта и ограничаване на разпространението на туберкулозата в страната – от 38 на 100 000 през 2008 г. до 23,8 на 100 000 население през 2013 г., пише в решението.

С друго решение кабинетът предлага на Народното събрание да ратифицира изменения в сега действащото Споразумение за предоставяне на безвъзмездна помощ по Програма „Укрепване на националната програма по туберкулоза в България“. Предлага се срокът на споразумението се удължава със седем месеца, считано от март 2015 г., без да се изисква допълнително финансиране.

Целта е в рамките на спестени средства да се удължи изпълнението на Програмата за постигане на устойчивост на резултатите на национално ниво. С удължаването на срока също така ще бъдат обхванати със скрининг за риска от туберкулоза 5940 лица, лишени от свобода, 3000 лица от уязвими групи (бежанци и търсещи закрила), мигранти, млади хора в риск, както и 7000 лица от ромската общност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още