IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България внесе в ЮНЕСКО номинации за четири биосферни резервата

Това са „Централен Балкан“, „Червената стена“ „Узунбуджак“ и „Сребърна“

12:33 | 09.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Националният комитет по Програмата „Човекът и биосферата” на ЮНЕСКО одобри номинациите за обявяване на биосферните резервати „Централен Балкан“, „Червената стена“ „Узунбуджак“ и „Сребърна“ и ги внесе в Секретариата на Програмата, съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Екоминистерството подкрепи процеса по избор и номиниране на биосферни резервати чрез проект, финансиран от Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда (ПУДООС) и изпълнен от Българска фондация „Биоразнообразие”. 

Проектът целеше да подпомогне процеса на ревизия на биосферните резервати от „стара“ генерация.

При реализирането му бяха проучени възможностите за създаване на съвременни биосферни резервати в осем региона на България. По проекта се предвиждаше изготвянето на номинационни формуляри за районите, в които инициативата се приема от местните общности.

Номинирането на четирите биосферни резервата бе подкрепено с решения на общинските съвети на присъединилите се общини. Документите бяха подписани от кметовете, от министъра на околната среда Ивелина Василева, от директора на Изпълнителната агенция по горите и от председателя на Националния комитет по Програмата.

В ЮНЕСКО е представена и пътна карта, очертаваща рамката за развитие на мрежата от биосферни резервати у нас и присъединяването им към световната мрежа.

България се включва в Програмата „Човекът и биосферата” (МАВ) през 1977 г. със 17 строги резервата, с което се превръща в една от страните с най-представителните мрежи от биосферни резервати в Европа. Със Севилската стратегия от 1995 г. ЮНЕСКО прие нова концепция за биосферните резервати, съгласно която едновременно със защитата на природата резерватите следва да създадат условия за устойчиво развитие на местните общности и региони.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още