IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България задълбочава сътрудничеството със Словакия в сферата на иновациите

Стокообменът между двете страни расте непрекъснато от 2009 година насам

21:15 | 23.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
България задълбочава сътрудничеството със Словакия в сферата на иновациите

Насърчаването на иновациите и високите технологии са области от взаимен интерес и България и Словакия ще работят съвместно за засилване на отношенията в тях. Това коментираха зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева и държавният секретар в Министерството на икономиката на Словакия Орослав Оберт.

Двамата участваха в Третата сесия на двустранната българо-словашка комисия за икономическо сътрудничество, съобщават от пресцентъра на икономическото министерство.

“Словакия е важен партньор за България, тази година бележим ръст на стокообмена, но има достатъчно икономически потенциал, който ще допринесе за още по-голямо активизиране на сътрудничеството между нашите държави", коментира Везиева по време на срещата.

Двете страни обсъдиха и възможното сътрудничество в научно-изследователска дейност, стартиращи фирми, енергетика, външна търговия, инвестиции, промишленост, селско стопанство и туризъм.

Стокообменът между България и Словакия бележи постоянен и устойчив растеж от 2009 г. насам. Тази тенденция към увеличение на стокообмена се запазва и през 2015 г.

В периода януари - август 2015 година стокообменът е с увеличение от 20,5% и възлиза на 358 млн. евро, сочат още данните на Министерството на икономиката. 

През първите осем месеца на 2015 г. износът за Словакия е в размер на 119 млн. евро, ръст от 11,5%, 24-то място в българския износ и дял от 0,8% от общия ни износ. Вносът е на стойност от 239 млн. евро, което представлява ръст от 25,5%. Словакия заема  19 място от общия внос и дял от 1,4% от вноса за периода. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още