IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК се отказа да бори феномена 15/15

Видът на бюлетините за местните избори на 25 октомври остава без промяна

10:40 | 22.09.15 г. 5
ЦИК се отказа да бори феномена 15/15

Видът на бюлетините за местните избори на 25 октомври остава без промяна, въпреки уверенията на Централната избирателна комисия (ЦИК), че ще търси решение да намали грешките, родили феномена 15/15. Това стана ясно след заседанието на комисията вчера, пише ”24 часа”.

По време на обсъждането на техническия вид на бюлетините, което се проведе на закрито заседание заради класифицираната информация, е разгледано и предложението на СДС номерата на партиите в бюлетината да започват от 100. Така те ще се различават от тези за отбелязване на преференция за даден кандидат.

“ЦИК не прие да има промяна в номерацията. Тя остава такава, каквато е била и досега”, каза говорителят на комисията Цветозар Томов.

Отхвърлено е било и друго предложение - номерата на партиите и тези за преференции да се различават, като едните да са с 3-цифрен код, а другите с 2-цифрен, но без да започват от 100, а от 001.

Така единственото улеснение за избирателите ще е само текстът над кръгчетата за преференции, който предупреждава, че в тях се посочва предпочитание за кандидат от вече избрана партия.

ЦИК сложи надписа след евроизборите, родили феномена 15/15. Тогава заради дублиране на партийния номер и този за преференции за евродепутат бе избран 15-ят в листата на БСП Момчил Неков.

Надписът обаче не спря нито феномена 15/15, нито масовите грешки, които правят вота недействителен - отбелязване на преференция вместо партия, на парламентарните избори през 2014 г. Тогава бяха отчетени рекордните над 218 хил. невалидни бюлетини.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4783434Докато ми цъкате минуси да ви дам тема за размисъл...цитирам:"Прагът на преференцията да стане 50% от общинската избирателна квота, ще настояват от Патриотичния фронт."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
А...да напомня и че тогава масово ревяха-избирателите на БСП са неграмотни. После ни дума ни вопъл, когато това стана и със РБ и със ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
питай ГЕРБ за това. Техните винаги се отказват:) На Баце хората...кво да ти кажа:)Иначе-не не искам да се махне. Даже искам да се задълбочи-партиите да нареждат листите, но да се избира основно с преференции. Те това е начина да се вкара някой по-читав в политиката. Тука дето ревете-това Мая Манолова го направи възможно по времето на Орешарски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Да напомня, че единственият вкаран беше 15/15...другите благоразумно се отказаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още