IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветан Цветанов: 350 хил. бежанци са влезли в Европа през Балканите

Европа трябва да постигне безпрецедентно партньорство в трансграничното сътрудничество, каза бившият вътрешен министър

10:55 | 17.11.15 г.
Цветан Цветанов: 350 хил. бежанци са влезли в Европа през Балканите

По данни на Фронтекс над 750 хил. бежанци са преминали в Европа. От тях около 350 хил. са влезли по Балканския път. България полага максимални усилия, за да ограничи този поток. Това заяви пред bTV бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Той посочи, че Турция се явява ключов партньор в правенето на политиките, които гарантират сигурността на Евросъюза.

Няма държава в ЕС, която да е защитена, но трябва да се полагат максимални усилия, за да се подобри взаимодействието между институциите. Трябва да има безпрецедентно партньорство в трансграничното сътрудничество, каза още Цветанов. 

Само за октомври по данни на Върховния комисариат за бежанците на ООН 218 хил. са лицата, които са влезли в Европа, от които 210 хил. са влезли от Гърция, допълни той. Това означава, че има сериозна потенциална заплаха със засилващия се бежански поток, докато не приключи конфликтът в Сирия.

„Проблемът, който ще се задълбочава в Европа, е не толкова да търсим джихадисти в бежанския поток. Проблемът е с тези 2 – 3 поколения, които са израснали в ЕС, но не са възприели неговите ценности и участват в сблъсъка на двете култури“, каза той.

Той посочи, че липсва контрол върху лицата, които се присъединяват към ИДИЛ и след това се връщат в Европа.

Светът вече е различен и в последните 12 – 15 месеца много европейски страни промениха законодателството си с цел противодействие на тероризма. Тези законодателни мерки не са единственото решение, допълни той.

За мен е важно да се промени веднага Дъблинското споразумение, което не работи в сегашните условия. Ако то трябва да бъде спазено, 7000 бежанци ще трябва да се върнат обратно към България, подчерта Цветанов. Той коментира още, че покриването на критериите за Шенген е плюс за националната сигурност.

Цветанов допълни, че срещата между президентите на Русия и САЩ в рамките на провелата се сесия на Г-20 в неделя показва, че въпреки различията източникът за бежанският поток трябва да бъде преодолян с военни или политически действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още