IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Митов очаква слаб интерес сред българските граждани в Турция към референдума*

ЦИК ще открие зад граница повече от 430 секции

13:12 | 26.08.15 г.
Д. Митов очаква слаб интерес сред българските граждани в Турция към референдума*

Не се очаква голям интерес от българските граждани в Турция към насрочения от президента за 25 октомври  референдум, на който гражданите ще кажат дали да се въведе електронно гласуване. Това стана ясно от изказване на министъра на външните работи Даниел Митов след заседанието на Министерския съвет.  Митов обясни, че при някои секции в Испания за момента също липсва интерес към допитването, което се провежда едновременно с местните избори у нас.

Министърът информира за предизвикателствата, свързани с организацията. ЦИК ще е длъжна да открие зад граница повече от 430 секции, където такива е имало през последните 5 години и в които са гласували не по-малко от 100 българи. Имало риск обаче в някои държави да липсва голям интерес към гласуването и да бъдат отворени секции, в които на практика няма да се явят голям брой граждани.

Съществува и риск да не бъдат попълнени секционни избирателни комисии (СИК). Затова Митов апелира партиите да съдействат и да попълнят своите квоти. Министърът уточни, че това не е проблем при друг тип избори, но сега е наложително да разговаря с парламентарните партии по темата. Разговор вече е проведен с председателя на НС Цецка Цачева, а днес предстои среща и с ЦИК.

Като друг проблем Митов открои това, че чиновниците, които ще бъдат командировани от България за попълване на състава на СИК в чужбина, няма да могат да гласуват на местните избори. По думите му трябва да се намери изход от казуса, който възниква като конфликт между конституционното право на тези хора и тяхното участие в СИК. На последните избори са били командировани 388 души от администрацията.

Митов настоя да се увеличи възнаграждението им с аргумента, че работата е тежка, а заплащането - минимално. Той обаче не коментира финансовата страна на въпроса и колко ще струва допитването в чужбина, като уточни, че се водят разговори с Министерството на финансите.

Същите проблеми Митов е поставил и по време на заседанието на кабинета като е посочил, че е необходимо да бъдат командировани  около 600 души от администрацията. „Има реален риск за пръв път държавата да не е в състояние да изпълни ангажиментите си по закон“, е казал външният министър на заседанието, според публикувана от МС част от стенограмата. Затова той е предложил да се проведе информационна кампания сред  българите в чужбина.

Външният министър коментира пред медиите и темата за присъствието на военни по границите ни. Той заяви, че държавата трябва да ги охранява. „Ние това го правим и го правим добре. Миграционният поток не е насочен към България, той е насочен на Запад и на Север, и ние като държава сме длъжни да отделяме внимание на охраната на границите си“, посочи външният министър. По думите му става въпрос за охрана и наблюдение. При евентуален бежански натиск по границата ни с Македония ще се прилагат същите мерки както по българо-турската граница.

*Новината е допълнена в 15.29 ч. със стенограмата от заседанието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още