IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати останаха недоволни от секретния доклад за КТБ

Те настояват да бъдат наказани виновните за фалита на банката

13:41 | 24.02.16 г. 2
Депутати останаха недоволни от секретния доклад за КТБ

Ден след като секретният доклад на AlixPartners за проследяване на активите на КТБ влезе в парламента, депутатите коментираха, че въпреки досегашните констатации наказани за източването на банката няма.

"Кой е взел парите стана ясно още преди две години. Ние не сме доволни от действията на съдебната система, защото никой не е наказан", каза депутатът от БСП Румен Гечев.

Той обясни, че на Темида няма как да не са ясни имената на кредитополучателите, защото във всеки кредитен договор фигурира кой дава кредита и кой го получава.

"Трите имена са на бюрото на прокурора - кой е получил парите без обезпечение, кой ги е дал и, ако обичат, да започват съдебните процеси", призова Гечев. 

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обясни, че не е чел доклада, с това се е наел колегата му Гроздан Караджов.

"Това е изключително несериозна работа. Четенето на доклада е дълга и сериозна работа, която в пленарен ден няма как да се свърши. Няма да бързам на опашката", каза Кънев. И той обаче обясни, че от коментари на колеги останал с впечатление, че докладът не е достатъчен за основната си цел - наказание на виновните за кризата с КТБ.

"Докладът има две цели - гражданско производство за връщане на парите и наказателни производства за наказване на виновните. Косвените впечатления, които получих, са, че за второто докладът няма да свърши работа", каза Кънев.

Йордан Цонев от ДПС припомни, че партията му е поискала докладът да бъде разсекретен и даде да се разбере, че това ще бъде подкрепено и от други формации. И според Цонев истината за фалита на КТБ отдавна е ясна.

"Банката е управлявана и от акционерите като парамида. Вследствие на което са закупувани активи с пари на вложителите и тези активи не са заложени в банката", каза той. Депутатът допълни, че основните активи, които са купени с пари на вложителите, не са в банката. Според Цонев докладът на AlixPartners потвърждава тази схема.

"Не знам какво още очаквате да се разкрие по КТБ. Разкрито е всичко, в това число и бездействието на държавните органи", каза той.

И независимият Георги Кадиев разкритикува доклада. Той го нарече добра счетоводна работа, която обаче всяка българска фирма може да свърши.

Кадиев е сред депутатите, които са чели доклада, който е около 600 страници. В документа са описани кредити, фирми, които са ги получили, обезпечения и препоръки. "Това е единствената по-ценна информация", каза депутатът. Той отказа информация за съдържанието като припомни, че докладът е секретен.

Народният представител изрази разочарованието си, че в доклада няма имена, а препоръки. "Те са дадени на 23 септември и моят основен въпрос е оттогава досега предприети ли са някакви мерки", попита той.

Четете още новини в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 31 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Причини да се слезе до дъното на помийната яма:- следва да се намерят механизмите и предпоставките, довели до инцидента и да се вземат мерки срещу подобни инциденти за в бъдеще- да се изпълнят законовите изисквания в областта- да се определят щетите от бездействие и неадекватност на Надзорния Съвет и всякакви други шуробаджанаци- Да се определи доколко е имало съобразяване с дийстващите изисквания за финансова безопасност- Да се разгледат исковите молби на кредиторите и да се вземе решение кои да бъдат удовлетворени и кои не- Предвид ненормалния банков процент за депозити 15% да се преизчислят със задна дата депозитите и да им бъде начислена обичайната лихва LIBORПо принцип всички инциденти, които са причинили щети и на бюджета следва да се разследват публично за да се определят рисковете и опасностите, които да бъдат надлежно коригирани или покрити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Какво очакват-докладът да е наръчник по финансови престъпления или инструкции за разследване на финансови измами.Като не желаят да го четат, да ни извадят заглавията на цитираните в доклада схеми за измами, ползвани за източване на банката, както и ползвани от одитора термини. Иначе никой никога няма да разбере нито какво точно е станало, нито защо.Най-лошото е, че не виждаме някой да си е направил някакви въпроси, дори хора, които се мислят за професионални следователи.1. Кой е инцидентът и защо резултатите трябва да станат обществено достояние 2. Каква е мащабността на инцидента и кой е потърпевшият -240 финансово неграмотни мафиоти, които се занимават с инвестиции, които не разбират, или това е инцидент от национален мащаб, който касае всички, или е инцидент от регионален мащаб, имащ за цел да срути целия регион, както на времето през 2009 год. печално известната сделка на Голдман Сакс с Гърция, с която дават на Гърция заем от 100 милиарда, при положение че са били наясно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още