IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите отхвърлиха предложението за таван на заплатите в БНБ

Идеята на Реформаторския блок получи подкрепата на левите, но беше блокирана с гласовете на ГЕРБ и ДПС

12:57 | 04.11.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Парламентът отхвърли предложението на Реформаторския блок да се въведе таван на заплатите в БНБ. Решението бе блокирано с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Искането на десните пък получи подкрепа на левите. 

Предложението на Реформаторите бе внесено през лятото, когато шеф на БНБ все още бе Иван Искров, а депутати говореха, че заплатата му е над 40 хил. лева. След избора на Димитър Радев бе обявено, че месечното му възнаграждение ще е 15 хил. лева.

Разгледаното днес предложение на Реформаторите предвиждаше заплатата на шефа на БНБ да не е повече от 95% от заплатата на председателя на парламента, която е 4200 лева. Промяната предвиждаше надницата на подуправителите да е 90% от тази на шефа на БНБ, на останалите членове на Управителния съвет - 80% от размера на възнаграждението на управителя на БНБ. Горна граница бе предложена и за директорите на дирекции - 70% от заплатата на управителя на БНБ. 

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ се обяви против промяната с аргумента, че БНБ не е на държавна издръжка и длъжностите в нея не могат да се равняват на тези в държавната администрация.

Според Стоянова и сега има таван на заплатите. Тя предупреди, че ако предложението бъде прието, това може да демотивира ръководството на БНБ и да трябва парламентът да търси ново скоро. 

Мартин Димитров от РБ пък припомни думите на премиера, че никой не трябва да получава повече от него. Според него не било честно и спрямо полицаите, които ще си кажат, че на тях им режат придобивките, но оставят 17 бона заплати в БНБ. 

Алиосман Имамов от ДПС предупреди, че предложението дава частично решение за регулация на заплатите. Затова движението се въздържа по него. 

Янаки Стоилов от БСП му отвърна, че за да се търси каквото и да е решение по въпроса, трябва да се приеме проектът на първо четене. Имамов пък контрира, че левият и десният популизъм не знаят граници.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още