IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите разрешиха да бъдат внасяни боеприпаси за утилизация

Валери Симеонов обвини ГЕРБ в лобизъм

16:03 | 24.11.15 г. 2
Депутатите разрешиха да бъдат внасяни боеприпаси за утилизация

Въпреки многото инциденти през последните години и десетките жертви при утилизиция на боеприпаси и мини, депутатите решиха, че ще могат да бъдат внасяни още, за да се обезвреждат на територията на страната.

Това стана с текстове в окончателно приетия от парламента Закон за Конвенцията за касетъчните боеприпаси, внесени от депутати от мнозинството.

"Ако приемем да обезопасяваме чужди боеприпаси, ще превърнем страната в руска рулетка и ще рискуваме живота на хората“, предупреди социалистът Румен Гечев.

Милен Михов от Патриотичния фронт смята, че с така приетите текстове в закона има риск България да се превърне във военно сметище. Съпредседателят на политическата формация Валери Симеонов пък обвини ГЕРБ в лобизъм за фирми, занимаващи се утилизация, близки до управляващата партия. 

Преди дни Министерството на отбраната обяви, че в складовете му всеки момент може да се самовзривят 867 тона артилерийски изстрели, авиационни бомби и други муниции от съхраняваните общо 4734 тона опасни боеприпаси.

Спешно е обявена и специална обществена поръчка, с която се търси фирма, която да унищожи първо 867 тона, чието състояние е "предпоставка за самовъзпламеняване“.

За останалото количество боеприпаси трябва да бъдат намерени пари, за да бъдат унищожени при това най-късно до три години. По предварителни разчети трябва да бъдат дадени около 10 млн. лв.

Това се налага, защото България е ратифицирала Конвенцията за касетъчните боеприпаси на 1 октомври 2011 г. и съгласно нея до 2019 г. трябва да унищожи всички запаси от касетъчни боеприпаси, които в момента на територията на страната са 900 тона, собственост на Министерството на отбраната.

Освен тях има 500 тона, които са внесени на територията на страната за утилизация от частната фирма “Експал“.

Има и около 76 000 тона противопехотни мини, съобщи по време на дебата Валентин Радев от ГЕРБ, един от вносителите на закона.

За да гарантират, че няма да има повече случайни взривове като последния в цех в Горни Лом, при който загинаха 15 души, депутатите затегнаха контрола върху утилизацията на боеприпаси и процесът вече ще бъде следен изкъсо от комисия, съпредседателствана от представители на министерствата на обраната и на вътрешните работи.

Отсега нататък отговорни за утилизицията ще са експерти от министерствата на отбраната, на вътрешните работи, на икономиката, на регионалното развитие, на околната среда, както и ДАНС, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Главна инспекция по труда и ДНСК.

Досега основната отговорност при контрола на утилизацията беше на вътрешното министерство. Сега вече тя вече ще е приоритетно на военното министерство, защото там са експертите, посочи Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Знаем ги ние тия "ютилизаций". В най-добрия случай вадят взрива и го продават навън. Но никой и нищо не им пречи да "ютилизират" боеприпасите на черния пазар. Я колко терорист и сродните му чакат с пачките мангизи. Само когато стане напечено и гръмва някоя голяма експлозия и покрива истината за лъжата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още