IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Главчев: Депутатите трябва да са по-умерени в изказванията си

Сред приоритетите на парламента през следващата сесия ще бъде доближаването му по-близо до гражданите

09:48 | 02.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Добре би било всички народни представители да са по-умерени в изказванията си, да има повече политически дебати и по-малко лични нападки. Това каза в интервю за БТА председателят на парламента Димитър Главчев по повод края на първата пленарна сесия на 44-то Народно събрание.

Продължаващото и сега ниско одобрение за институцията той обяснява с това, че голяма част от обществото не вярва, че депутатите работят в интерес на хората.

„През последните години страната ни постигна много, но хората очакват значително да се подобри качеството им на живот, то да е съизмеримо с това на другите граждани на Европейския съюз. Това е сериозно предизвикателство и пред законодателния орган на страната. Смятам, че когато постигнем успехи в тази посока, тази тенденция може да се промени“, посочи председателят на Народното събрание и добави, че е възложил на Националния център за парламентарни изследвания към парламента да прави периодично оценка на въздействието на конкретни законодателни актове.

"Далеч съм от мисълта, че не допускам грешки или нямам никакви слабости", отговаря Главчев на въпрос приема ли критиките на опозицията към себе си. 

Той е категоричен, че от парламентарната група на ГЕРБ никога не са се намесвали в работата му като председател на парламента.

Според Главчев трябва се гледа преди всичко качеството на законопроектите, а не само количеството. „Не би следвало показател за ефективността да бъде броят на законите. Наистина е важно законът да бъде качествен, обмислен, а не да се налага да се променя след това. Ефективността на закона зависи и от това той предварително да бъде огледан, а не да се налагат поправки и преработки впоследствие“, отвърна той по повод обвиненията на БСП, че твърде малко законопроекти са минали през парламента.

По думите му сред приоритетите на парламента през следващата парламентарна сесия ще бъде Народното събрание да се доближи по-близо до гражданите, до техния дневен ред. „Искаме да продължаваме да работим за това да имаме работещи, ефективни закони, които да се отразяват върху подобряването на качеството на живот на хората“, каза още Димитър Главчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още