IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорът на НЕК напуснал заради предложение за работа в чужбина

Това е третата смяна на ръководителя на държавната компания за последните седем месеца

13:13 | 06.02.14 г.
Директорът на НЕК напуснал заради предложение за работа в чужбина

Изпълнителният директор на Националната електрическа компания Йордан Желев е напуснал компанията заради по-добре платено предложение за работа в чужбина. Това заяви енергийният министър Драгомир Стойнев, цитиран от агенция „Фокус“.

„Г-н Желев е един изключителен специалист, който получи предложение да работи в чужбина, със заплащане, многократно надхвърлящо това, което ние предлагаме, и съответно той избра да отиде на друго място“, обясни той и допълни, че това развитие на нещата трябва да накара да се замислим за заплащането на ръководните кадри в държавните дружества.

Енергийният министър посочи още, че трябва да бъдат изработени конкретни критерии и когато едно предприятие е печелившо, „заплатата на неговия ръководител да бъде по-висока от тази на друг ръководител, чието предприятие затъва“.

Промяната на ръководството в момента се обработва от Агенцията по вписванията. Предложено е заместник на Желев да стане Екатерина Истаткова. Тя, заедно с Йордан Желев, в момента е член на Съвета на директорите на НЕК. Председател на съвета е Анна Димитрова. От съобщението в Търговския регистър е видно, че в Съвета на директорите ще влезе Момичил Ванов.

Смяната в ръководството на НЕК е третата за последните седем месеца. Припомняме, че Йордан Желев оглави електрическата компания в първите дни на декември 2013 година. Той замести на поста Владимир Инков, който пък стана представител на България в „Южен поток“.

Владимир Инков от своя страна беше избран за изпълнителен директор на НЕК на 8 юли 2013 година на мястото на Иво Лефтеров. Дотогава той заемаше пост в Съвета на директорите на Електроенергийния системен оператор.

Последната промяна в ръководството идва в момент, когато НЕК и ЕСО вече фактически разделиха собствеността си

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още