IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 10 пъти изостават заплатите в промишлеността у нас от средните за сектора в Европа

Заплащането на труда в добивната и преработващата промишленост у нас не съответства на производителността на труда, сочи анализ

17:09 | 02.11.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Заплащането на труда в добивната и преработващата промишленост в България не съответства на производителността на труда. Това се посочва в последния анализ на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, който прави сравнителен анализ на производителността на труда и заплащането му в България и Европа.

По данни от анализа България е сред шестте европейски страни, в които значението на добивната промишленост е най-голямо за националната икономика. По отношение на заетостта в добивната промишленост страната ни също е на челно място като значимост за националната икономика - заетите в промишлеността са над 23 хил. души. 

Разликата между заплащането на труда в България и повечето от новите страни членки в номинално изражение е между 50 до 80 на сто, а спрямо старите членки е три до десет пъти, сочат данните на Института. При ценовите равнища разликите намаляват, но остават значими – спрямо новите страни членки – 60-90 на сто, а спрямо старите - от два до пет пъти.

“Българските работници в добивната и преработвателната промишленост дават продукт с много висока добавена стойност, но заплащането за труда им е много под средните за Европа нива”, посочва директорът на Института за социални и синдикални изследвания Любен Томев, цитиран от БНР. По негови думи българският бизнес се радва на нископлатена работна ръка, но все по-често ще се сблъсква с липсата на квалифицирани кадри - независимо дали става дума за инженерни специалности или експерти със средно образование, притежаващи специфични умения.

Младите хора не са съгласни да работят за малко пари и когато говорим за ниско заплащане, го съпоставяме не само със средните цени на основните продукти, но и с европейските заплати, посочи Любен Томев. Според него е налице “социален дъмпинг и откровена политика на поддържане на ниска цена на труда”.

По данни от анализа средната работна заплата в добивната промишленост през 2015 г. в България е била 697 евро, а в Испания - 3889 евро, в Естония - 1325 евро, в Унгария - 925 евро, в Чехия - 1169 евро.

Васил Яначков от Синдиката на металурзите определи като прилични за България заплатите в сектор "Металургия", но по-детайлна разбивка показва, че ръководителите на предприятията печелят много добре, а хората, които произвеждат продукта, не чак толкова. Той определи като лъжа твърдението на работодатели, че в България има добър темп на нарастване на заплатите, но изоставаме по производителност и затова трябва да се държи ниска минималната работна заплата, защото щели да фалират фирми.

Според експертите от Института е необходимо не само разкриване на нови качествени работни места с висока добавена стойност, но и по-голяма справедливост при разпределянето на добавената стойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
be_google
преди 7 години
А-а-а--а-ааааааааааааааааааа, големите заплати, растящи всяка година примерно др костофф и шайката му придворни икономисти (които няма да спомена поименно сега), та тия и олигархичния кръг Млад комунист-капиталопритежател наричаха големите заплати КОМУНИЗЪМ.....на ви сега големи зпалати....ама нави и потребление и ниски данъчни приходи и ниски печалби и всичко е МИНИАТЮРНО.....странно как с по 100 000 души работници Кипър, Малта и Люксембърг имот 10-25 пъти по-високи заплати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
E, ша требе начи нафтицата и газчицата малко да ги намалите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
KPetkov
преди 7 години
Тази статия ми намирисва на социализъм. Със закон ли да го въведат долното, че нещо не разбирам?"Разкриване на нови качествени работни места с висока добавена стойност, но и по-голяма справедливост при разпределянето на добавената стойност."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
добро утро, но пък гледаме да изравним с европейските цените на горивата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още