IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добра дипломация с Турция, за да не се стигне до бежанска вълна, препоръчват експерти

Засега България е транзитна за мигрантите, но е необходимо ефективно наблюдение на българската граница, каза бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев

12:39 | 25.07.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България трябва да е много внимателни на ниво дипломация с Турция, за да не се стигне до бежанска вълна към България. Това каза в ефира на БНТ заместник-председателят на парламентарната комисия по отбрана Валентин Радев.

Според него за момента правителството се справя добре с дипломацията и така трябва да продължава – добра дипломация, съседски отношения. Всичко това трябва да бъде сложено на масата и договорено добре, дори да бъдат дадени допълнителни гаранции относно бежанския поток от Турция, каза Радев.

Той напомни, че капацитетът на Държавната агенция за бежанците е за поемане на не повече от 6 хиляди души и ако те станат повече това ще е голям финансов и социален проблем за България. Наред с това стои и проблемът, че част от тези мигранти може да се терористи, каза Радев. 

Засега службите ни гарантират, че за момента границата е спокойна, увери той.

Вероятно до месец оградата по границата с Турция ще бъде завършена, каза още Валентин Радев. Той призна, че  остава изграждането ѝ в най-трудния участък, където няма пътища. По думите му оградата е полезна, най-малкото защото дава знак, че границата се охранява добре.

Светът върви към война. Страната ни трябва да прилага дипломация и да се ориентира, каза в ефира на bTV бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Той подчерта, че трябва да се постави под контрол нелегалната миграция. И допълни, че по мнение на експерти между 4 и 20 хиляди джихадисти са влезли в Европа чрез бежанската вълна. Засега България се ползва за транзитна и мигрантите не остават у нас, но това не намалява рисковете. Най-уязвими в момента са българо-мохамеданите, защото там кризата на идентичност е голяма и тези хора са склонни да възприемат радикални парадигми.

Необходимо е ефективно наблюдение на българската граница, каза Йовчев.

По негово мнение ситуацията в Турция е непредвидима и има опасност от авторитарен режим. Трябва внимателно да следим какво се случва в Турция, заяви Цветлин Йовчев.

Той каза, че ЕС е политическо джудже и европейската общност е безпомощна спрямо Турция и не е реагирала.

Румен Петков от АБВ посочи пред националната телевизия, че с Ердоган трябва да сме внимателни, защото Турция е страната, която спира бежанската вълна. За България бежанска вълна ще бъде катастрофа, каза Петков.

По думите му е необходимо да се вземат превантивни мерки незабавно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
В момента хубав , лош , няма значение , за нас Ердоган е както беше Кадафи за Италия . "Демократизираха" Либия и кафявият порой заля Италия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още