IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две българки и британец са задържани по подозрения в тероризъм в Турция

Максималният срок за задържане е 7 дни, сред което жените трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление

09:11 | 28.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Две български – майка и дъщеря, и британец, са задържани в Турция по подозрения в тероризъм и връзки със сирийския клон на Кюрдската работническа партия, която Анкара е обявила за терористична организация, предава БТА.

Тримата са били на почивка в турския курортен град Дидим.

За задържането им е съобщил съпругът и баща на арестуваните, който е подал сигнал в българското посолство в Анкара.

Служител на посолството е влязъл във връзка с полицейския участък в Елефер, откъдето е получил уверения, че състоянието на двете български гражданки е добро. За да бъде проведен разговор с тях, трябва да има разрешение от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция "Сигурност” в Айдън.

Проведен е разговор със служител от отдела за борба с тероризма към Главна дирекция "Сигурност” в Айдън, в който е изяснено, че следствените действия продължават и засега не е ясно дали срещу задържаните български гражданки ще бъде повдигнато обвинение, или ще бъдат освободени.

Служителят от отдела борба с тероризма не се е ангажирал с конкретни срокове. Служители на посолството са разговаряли и с наблюдаващия прокурор по делото, който е съобщил, че няма повдигнати обвинения.

Максималният срок за задържане е 7 дни, сред което жените трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление, уточняват от Министерството на външните работи.

Според информациите, публикувани в турски медии, едната от българските е заявила при разпитите, че е следвала право в Холандия и Англия, където се е запознала със задържания британец.

Той е казал, че е ходил в Сирия през 2015 г., но за да оказва медицинска помощ, като е останал в страната три месеца. Британецът е признал, че е получил и военно обучение от сирийските кюрдски сили, но че не е участвал във военни сблъсъци.

Турските медии съобщават, че в профилите в социалните мрежи и на двамата са споделяни материали, свързани със сирийския клон на Кюрдската работническа партия. Двамата имат и снимки с униформите на кюрдските милиции, съобщава Анадолската информационна агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още