IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди на протест в София в защита на Пирин, Витоша и Рила

Гражданите настояват за спиране на строежите във Витоша и Пирин, както и за уволнение на директори на природни паркове

20:17 | 11.11.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Няколко хиляди души се събраха в София на протест под наслов “Гражданите срещу мафията в Пирин, Витоша и Рила”, съобщава Bulgaria On Air.

Шествието тръгна от паметника на Патриарх Евтимий в центъра на столицата, а протестиращите ще преминат и покрай Министерството на околната среда и водите, като ще стигнат до Министерски съвет, където е крайната точка. 

Във Facebook събитието на протеста Коалицията “За да остане природа в България” публикува исканията, включващи спиране на строежите във Витоша и Пирин, уволнение на директорите на природните паркове Витоша и Пирин, както и връщане на плановете за управление на Витоша, Рила и Пирин за пълна преработка.

По време на срещата си с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева на 25 септември природозащитниците от Коалицията “За да остане природа в България” заявиха, че съществува опасност трите най-популярни български планини да бъдат застроени.

Неправителствените организации смятат, че новите планове за управлението на Природен парк Витоша и националните паркове Рила и Пирин се изготвят по скандален начин.

В рамките на срещата те поискаха държавата като възложител на трите плана и екоминистерството да върнат проектите на трите парка за пълна преработка. Ако това се случи, плановете трябва да бъдат предоставени за ново обществено обсъждане, преди да бъдат внесени отново за одобрение.

По-рано днес коалицията неправителствени организации обяви, че протести ще има не само в София, но и в Пловдив, Варна, Русе и Перник.

Пред общината в Пловдив се събраха над 50 души, предава bTV. Сред тях има и доброволци, залесявали Витоша преди години. Десетки души се събраха и във Варна, за да изразят своето недоволство. 

Вижте кадри от протеста в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 5
marto76
преди 8 години
България само Витоша и Пирин ли е? Писна ми да слушам и чета за проблемите именно на Витоша и Пирин! Като че ли т.нар. природозащитници нарочно се фокусират именно към тези природни паркове! Защо нямаше протест за хилядите изсечени вековни дървета в Пампорово? Защо няма протест за изсичането на 10 декара гора между Чепеларе и Пампорово, което се наложи за удовлетворяване на друг български олигарх - Цветелина Бориславова?! Явно у нас "природозащитниците" скачат само срещу определени хора и само след заповед дадена от боса им - Иво Прокопиев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Сините камъни
преди 8 години
Който ги знае, да изкара имената на пряко виновните за случващото се , като се започне от министъра надолу и всеки положил подпис за тия строежи, на дървото с краката надолу, да види откъде е произлязъл и къде ще иде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още