IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли злоупотреби с храните в училищата?

БСП обвини управляващите за доставките на зеленчуци и мляко

15:31 | 30.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;freeimages.com</p>

Снимка: freeimages.com

БСП заподозря злоупотреби при доставките на храни по програмите "Училищен плод" и "Училищно мляко".

"Не ви стигат големите далавери и кражби, но опряхте да крадете от храната на децата", обърна се към управляващите председателят на партията Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна по време на парламентарния контрол. Тя се позова на информация от Държавната комисия за стокови борси и тържища за официалните средни цени за България на пазара и фактури на фирми, които доставят плодове, зеленчуци и мляко в училищата, предаде БТА.

Нинова отбеляза, че плодовете и млечните продукти в училище били на по-високи цени, отколкото средните цени на едро, за които информира Комисията. 

„Правилата за определяне на пределните цени за порция плод и млечни продукти в училищата ще са други и цените ще са по-ниски“, отговори министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Тя посочи, че в момента се подготвя по-различно определяне на пределните цени, за да се подобри контролът, като ще има пределни цени за доставка, транспортни разходи и логистика. Тя отбеляза, че цените ще бъдат по-ниски за плодовете и зеленчуците. За млечните продукти, по мнение на бранша, това са пазарните цени, добави Танева.

Пределните цени на порция плод и млечни продукти в училищата не са променяни от началото на прилагане на схемите - "Училищно мляко" от 2009 г. и "Училищен плод" от 2010 г., обясни земеделският министър. Тя посочи, че пределните цени са 0,68 ст. на порция плодове и зеленчуци и 0,53 ст. на млечен продукт на порция.

Министърът допълни, че бюджетът на схемата "Училищен плод" е малко над 13 млн. лв, а на "Училищно мляко" - 6,6 млн. лева годишно.

След отговора на земеделския министър социалистът Пламен Манушев възрази за начина на водене на парламентарния контрол. Той отбеляза, че министър Танева е заявила отсъствие от днешния парламентарен контрол, защото ще е в чужбина, но дошла да отговори на декларацията на левицата.

Манушев коментира, че моркови, купени по 70 ст. за килограм, се доставят в училище по 7 лв. „И със самолет да ги караме, не може да струват толкова“, каза той.

„Темата с цените е актуална, правим анализ от гледна точка на интереса за доставки за училищата и ще редуцираме цената, която ще е пак "до", но няма да е 0,68 лв. за порция, а ще бъде изведена по методика“, разясни пред журналисти в парламента изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов, цитиран от БТА.

Той поясни, че цените включват допълнителни разходи по измиване и пакетиране. Тези разходи ще бъдат анализирани и коригирани още с приема за тази година.

Намаление можело да има и за млечните продукти. Като се сложат и логистичните разходи, може би при анализа ще се наложи да ги намалим, макар и с малко, отбеляза Румен Порожанов.

Потенциалните ползватели по схемите от наредбата на Министерския съвет за училищен плод и мляко, по данни на ДФ"Земеделие", са над 3500 училища като 85 на сто от тях заявяват и ползват програмата.

Отговорност на директорите им е да си изберат доставчика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още