IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Вътев: 650 хил. т храна се бракуват всяка година поради изтекла годност

Унищожаването на храни е по-евтино от дарението, при което търговецът дължи ДДС

10:35 | 05.10.15 г. 1
Кирил Вътев: 650 хил. т храна се бракуват всяка година поради изтекла годност

Около 650 хил. тона храна годишно се бракуват поради изтекъл срок на годност. Това коментира пред БНР Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите.

Преди дни организации от хранително-питейната индустрия и Българската стопанска камара (БСК) поискаха данъчни облекчения, ако се даряват храни. Предложението на Асоциацията на месопреработвателите и Федерацията на хлебопроизводителите e данъчната преференция да бъде приложена при праг от 0,5% от годишните продажби. Това количество би могло да изхрани българите под прага на бедност за период от година и половина.

Кирил Вътев поясни, че голямото количество изхвърляни храни се дължи на факта, че бракуването води до разходи -  около 40 ст./кг. Ако търговец обаче дари храна, той дължи ДДС към бюджета. Данъкът е по-висок от разхода за екарисаж.

Според Вътев има основание в опасенията на финансовия министър, че може да има злоупотреби. Затова засега се обсъжда праг от 0,5% дарена храна от годишния оборот.

Предложението е вече на 15 години, но ако стане факт, цялата система ще бъде облекчена и то без да има губещи, заяви Кирил Вътев.

Той допълни, че както и в момента, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще следи дарените храни да са в срок на годност. 

Хранителният бранш очаква среща с финансовия министър Владислав Горанов по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Да се облага с ДДС дарената храна е абсурд и нормална логика е екарисажИначе на световно ниво предимно в ЕС и САЩ около 45-50% от храната се изхвърля - http://e-vestnik.bg/16643/pochti-polovinata-ot-proizvedenata-v-sveta-hrana-se-izhvarlya-na-bokluka/Доклад на ООН показа, че хранителните отпадъци струват на световната икономика около 750 млрд. долара годишно и водят до отделянето на 3,3 млрд. тона парникови газове годишно - http://***.greentech.bg/archives/45822Обяснил съм всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1566597433618485Водата също е изчерпаема засега основно чрез фотосинтеза и така изхвърлянето на храна е разхищение и на водата освен ,че се отделят парникови газове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още