IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз ще настоява за отмяна на лимитите в болниците

Постигнато е съласие за недопускане на безконтролно увеличение на разходите за лекарства в бюджета на НЗОК за 2017 г.

19:53 | 04.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Да отпаднат лимитите за всички дейности в доболничната помощ и разумна регулация в болничната. За това ще настоява Българският лекарски съюз (БЛС), каза  председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев по време на третата годишна конференция н в. „Капитал” на тема: „Може ли здравният сектор да бъде следващият двигател на икономическия растеж”.

БЛС настоява да се премине към премахване на болничните лимити в следващите 3-4 години заради еднаквия брой хоспитализации годишно – около 2 милиона.

Що се отнася до бюджета на Здравната каса за 2017 г. БЛС очаква да се осигури безпрепятствен достъп до специализирана извънболнична помощ, реално остойностяване на медицинските прегледи, на работата на личните лекари и специалистите в извънболничната помощ. БЛС вече предложи  в проекта си за бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2017 година средствата за лечение да се увеличат с 235 млн. лева.

Грозев каза и че е постигнато съласие за недопускане на безконтролно увеличение на разходите за лекарства. Председателят на БЛС напомни, че разходите за лекарства за домашно лечение през 2007 г. са били 300 млн. лв., а тази година се очаква да достигнат 750 млн. лв. Същият темп на нарастване е валиден и при онкомедикаментите, където през 2011 г. разходите са били 105 млн. лв., докато тази година се очаква да са в размер на 270 млн. лв. За сравнение заделените средства за общопрактикуващите лекари расте с много по-бавни темпове и ако през 2007 г. той е бил в размер на 115 млн. лв., то през тази се очаква да бъде около 190 млн. лв.

Според д-р Грозев опитите на властта да намали публичните разходи за здраве чрез множество рестриктивни мерки ще доведе до по-голямо доплащане от страна на пациентите. По думите му трябва да се регламентира какво включват основният и допълнителният пакет медицински дейности.

Българският лекарски съюз предлага и промени в реда за диспансеризация, обяви зам.-председателят на съсловната организация Галинка Павлова, като уточни, че ще бъдат обсъдени със здравното министерство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още