IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медиците от Спешна помощ отново протестират

Причината е несправедливото според тях разпределение на увеличението на заплатите

11:20 | 23.06.16 г.
Медиците от Спешна помощ отново протестират

Отново ескалира напрежението в Спешна помощ в София. Медиците протестираха снощи заради несправедливото според тях разпределение на увеличението на заплатите. Оказва се, че то ще е много по-високо за хората, които работят в администрацията, и по-малко за тези, които работят на терен - лекарите и сестрите, съобщава „Нова телевизия“.

В началото на тази година заплатите в системата на спешната помощ бяха увеличени с 20%. Намерението на здравното министерство е всяка година да увеличава възнагражденията в системата с по 20 на сто, за да може до 2020 година да бъдат увеличени със сто процента.

Документ, който показа медията, посочва, че средното увеличение за административните длъжности е 16,2%. С най-много се вдига заплатата на „завеждащия архиво-хранилището" – 35,4%. Така неговото възнаграждение е по-високо от това на старша сестра. А като сума най-голямото увеличение е 300 лева - получават го експертът по безопасни условия на труда и главният юрисконсулт.

За сравнение, при медицинския персонал средното увеличение на заплатите е 9,2%, лекарите с две специалности ще получават със 7% по-високи заплати.

В този център работят 900 души, а вие цитирате 4-5 заплати, които са административни. На тези длъжности са назначени хора с висше образование”, заяви пред „Нова телевизия“ шефът на Спешна помощ в София д-р Георги Гелев.

По думите му начинаещ лекар в Центъра за спешна помощ в столицата започва със заплата 1260 лева, а след година работа заплатата му става 1370 лева. Лекар с една специалност получава 1470 лв., лекар с две специалности – 1500 лева. Завеждащият получава 1680 лева основна заплата. Д-р Гелев заяви, че до 2014 година, преди започването на работа на този екип на министерството, заплатите са били 600-700 лева. 

Не може юрист да получава по-ниска заплата от медицинска сестра, мотивира се д-р Георги Гелев пред БТА. 

Гелев посочи, че са увеличени заплатите на 2-3 човека, работещи в администрацията, сред които е и юристът на центъра, на които заплатите не са били увеличавани от времето, когато министър на здравеопазването е била Таня Андреева. Тогава имаше изрична забрана да се увеличи заплатата на администрацията, каза за БТА заместник-директорът на центъра д-р Светла Богданова. Тя посочи, че след увеличението заплатата на юриста е 1300 лв.
Недоволни от възнаграждението си са протестирали пред сградата на центъра.

"Напрежение в спешната помощ има само в отделни центрове поради несвършена работа на директорите, които имат задължение да разпределят фонда си на своите служители и лекари", каза в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски.

По думите му ако някъде се стигне до моменти чиновниците да получават по-големи заплати спрямо други техни колеги, той е готов да разгледа всеки случай поотделно и да вземе мерки. Зам.-министърът каза, че средствата, които се отделят за всеки център на спешната помощ, трябва да бъдат разпределение именно от директорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още