IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меглена Кунева: Доказахме на страните от ЕС, че могат и без нас

Ако не си част от този кръг, ставаш част от менюто, заяви лидерът на ДБГ

10:37 | 04.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

България доказа на Европейския съюз (ЕС), че общността може и без страната ни. Това коментира в ефира на bTV председателят на ДБГ и първи български еврокомисар Меглена Кунева.

Тя изрази съжаление, че повече от 7 месеца България нямаше свой комисар в Европейската комисия (ЕК). По думите ѝ това е безпрецедентно, въпреки че от оттеглянето на Кристалина Георгиева (която участва в надпреварата за генерален секретар на ООН) до момента са взети важни решения за различни политики на евросъюза и общата отбрана.

„Ако не си част от този кръг, ставаш част от менюто“, подчерта Кунева. Тя припомни, че още по нейно време се е обсъждала нова структура на ЕК, в която едни страни имат представител, а други нямат.

Все пак лидерът на ДБГ изрази увереност, че на днешното тайно гласуване в Страсбург Мария Габриел ще стане следващият български еврокомисар

„Нейното изслушване мина много гладко. Темата, която избра за фокус на своето изслушване – фалшивите новини, е добре премерена. Тя се ползва с подкрепата на големи страни като Франция и Германия”, обясни председателят на ДБГ

По отношение на предстоящото председателство на Съвета на ЕС, Кунева коментира, че като ресорен вицепремиер никога не е искала да се занимава с обществените поръчки. Според нея премиерът Бойко Борисов е взел нетипичното за ЕС решение да се нагърби с работата на национален координатор, а това не произлязло нищо, което да промени реализацията на търговете.

„На мен ми беше изключително неприятно разходи, които не са присъщи на председателството, да се пишат на гърба на председателството. Предполага, че ще се плаща наем за готова сграда, а не да се дават пари за ремонта й. Държавата не може да дава помощ на едно частно търговско дружество, трябва много внимателно ресурсът да бъде разчетен“, коментира Кунева относно скандала с обновяването на НДК.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още