IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 300 хил. коли са без номера заради неплатена „Гражданска отговорност“

"Пътна полиция" с допълнителни мерки за трафика в празничните дни

11:05 | 10.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Повече от 300 хил. автомобила са със служебно прекратена регистрация заради несключена застраховка "Гражданска отговорност" от началото на годината, съобщи в ефира на БНТ инсп. Мария Ботева от "Пътна полиция". За първите три месеца на годината са свалени и номерата на повече от 800 автомобила, защото водачите им са заловени да карат пияни, без книжка или под въздействието на наркотици.

Припомняме, че с последните промени в Кодекса за застраховането бе въведена сезонна „Гражданска отговорност“ за кемпери, каравани и мотори. По време на дебатите обаче, както в ресорната икономическа комисия, така и в зала, стана ясно, че при изтекла полица служителите от КАТ служебно прекратяват регистрацията на моторнoто превозно средство, но ако задължителната застраховка бъде подновена, е необходимо собственикът да отиде лично в КАТ, за да се регистрира отново. 

В края на януари бившият министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова обяви, че няма законова пречка регистрацията на моторни превозни средства да се подновява „служебно“ и това е факт от средата на 2016 г.

Според представители на КАТ обаче, пожелали анонимност, в нормативите не е ясно разписано как да се свърже системата на Гаранционния фонд (от който идват данните за сключените полици) и системата на КАТ. Застрахователи също потвърдиха тогава пред Investor.bg, че „обратната връзка“ не работи и ако дадено моторно превозно средство се окаже спряно от движение заради неплатена навреме полица, после е нужно да се мине през цялата бюрократична процедура, за да се върне колата на пътя.  

В седмицата преди Великден традиционното голямо празнично пътуване ще започне още в четвъртък следобед и ще приключи следващия понеделник, напомня Мария Ботева. Натоварено се очаква да бъде движението и в събота вечерта, когато много хора ще посрещнат Великден в някои от големите манастири. Ето защо от "Пътна полиция" са взели необходимите мерки за нормален трафик.

В последния работен ден и в първия почивен се очаква голям пътникопоток както към различните дестинации в страната, така и към граничните пунктове към Гърция - обичайни за празнични дни направления. Така, че ГКПП "Кулата" ще бъде натоварен, което вече случи по Лазаровден и Цветница.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още