IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова комисия в парламента ще наблюдава приходните агенции

Главният прокурор ще бъде изслушван на всеки три месеца

14:02 | 26.04.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Нова парламентарна комисия ще наблюдава приходните агенции, борбата с контрабандата и сивата икономика. Това решиха депутатите, които обсъдиха новия парламентарен правилник, предава БНР.

Новата комисия за наблюдение на приходните агенции, борба със сивата икономика и контрабандата се създава по предложение на "Обединените патриоти".

След дълги спорове депутатите решиха постоянните парламентарни комисии да останат 23, колкото са сега.

Комисия за наблюдение на енергийния регулатор вече няма да има. Предложението за отпадане на комисията за наблюдение на дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е на депутата от ГЕРБ Данаил Кирилов. Тя ще стане подкомисия на енергийната. Кирилов се аргументира, като посочи, че създаването на 24-та комисия би увеличило необходимата бройка от народни представители за участие и би затруднило парламентарните групи. От БСП бяха против отпадането. Съпредседателят на "Обединени патриоти" Валери Симеонов подкрепи идеята.

Главният прокурор вече ще бъде изслушван на всеки три месеца от парламентарната правна комисия, реши единодушно Народното събрание. Обсъждане ще се провежда и по инициатива на главния прокурор и на председателите на Върховния административен и на Върховния касационен съд.

Всеки народен представител може да членува само в една парламентарна група, гласи друг одобрен от депутатите текст от новия правилник, допълва БТА. Според него всеки може да напусне парламентарната група, като подаде писмено заявление до ръководителя на групата и до председателя на Народното събрание, но в този случай губи мястото си в постоянните комисии и делегации като представител на съответната парламентарна група.

Напусналите или изключени от парламентарна група стават народни представители, нечленуващи в парламентарна група, те не могат да заявяват принадлежност и да преминават към друга група. 

Запази се и изискването за минимален брой 10 народни представители за образуване на парламентарна група. Когато броят на депутатите в една група падне под определения минимум, тя преустановява своето съществуване.

Не бе прието предложението на левицата председателят на Народното събрание да бъде задължен да създаде Консултативен съвет по законодателството. Остана текстът, който предвижда такъв орган да има по преценка на председателя на парламента. Димитър Главчев обеща от трибуната да го създаде.

Според правилата в заседанията на съвета могат да участват представители на юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още