IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмисля се целеви отпуск за осиновители

Министерството на труда и социалната политика работи по законодателните промени

18:08 | 26.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Обмисля се възможността за осигуряване на целеви отпуск за осиновители. Министерството на труда и социалната политика работи по законодателни промени в Семейния кодекс, с които да се създаде възможност за осиновителя на дете до 5-годишна възраст, при условията на пълно осиновяване, ако се намира в брак или живее в едно домакинство с осиновителката, да ползва 15-дневен отпуск от деня на предаване на детето за осиновяване, съобщава се на сайта на социалното министерство. 

Според друго предложение осиновителят на дете до 5-годишна възраст ще може да ползва отпуск при смърт или тежко заболяване на осиновителката. Към настоящия момент от тази възможност могат да се ползват осиновителите и родителите на децата само до 2 годишна възраст.

Промените в Семейния кодекс дават предпоставки системата на осиновяването да е бърза, в помощ на семействата и на децата, посочи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на кръгла маса на тема „Обществените нагласи към осиновяването“. Русинова подчерта, че с реформата се цели да няма забавяне на процедурите, да има бърза и навременна реакция от страна на социалните работници, семействата да бъдат максимално подкрепени преди и след осиновяването.

Според проучване на асоциацията "Осиновени и осиновители" 77% от българите смятат, че семействата, които нямат деца поради репродуктивни проблеми, трябва да осиновят, допълва БНР.

Обществените нагласи показват по-голяма толерантност към осиновителите, отколкото към осиновените деца. 40% са на мнение, че ако детето желае, след като навърши пълнолетие, трябва да знае кои са биологичните му родители. Само една четвърт обаче одобряват разкриването на осиновяването да става възможно най-рано. 60% от хората, осиновили дете, казват, че детето трябва да научи, когато е готово. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още