IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмисля се забрана за регистрацията на коли без катализатори

Експерти на Световната банка подготвят анализ с мерки срещу мръсния въздух

15:41 | 29.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Една от мерките срещу замърсяването на въздуха може да е забраната да се регистрират коли без катализатори като мярка срещу замърсяването на въздуха. Това стана ясно от изявление на министъра на околната среда и водите Нено Димов при откриването на Осмия Национален зелен форум 2017 –  Екоиновации и градска среда, организиран от сп. „Мениджър“.

Ако бъде решено вече регистрираните коли да бъдат задължително оборудвани с устройствата, това ще означава принуда за инвестиция и ще последва проблем, обясни министърът.

Той посочи, че работната група със заместник-министри на околната среда, вътрешните работи и транспорта трябва да решава проблемите с основните замърсители на въздуха - битовото отопление на дърва и въглища, автомобилният транспорт и индустрията. 

„Първото, което със сигурност трябва да се свърши и вероятно това ще бъде в рамките на тази година – коли, които нямат катализатор да не могат да минат през първа регистрация. В момента системата на КАТ не разполага с този тип апаратура да мери. Първата регистрация минава безпроблемно. Когато първата регистрация е минала, е изключително трудно... да спреш една кола, която няма катализатор“, каза Нено Димов.

После той уточни пред журналисти: „Нека да не изпреварваме събитията. Искам да получа цялостна картина върху ситуацията със замърсяването на въздуха, затова и направихме тези работни групи. При всички положения не сме предвидили в бюджета (за тази година) снабдяването на техническите пунктове с анализатори, ако са необходими“.

Запитан дали трябва да са конкретните мерки по отношение на автомобилите той каза, че отговорът за мерките трябва да дойде от работната група и от проект, който се реализира в момента с помощта на Световната банка.

Екоминистърът припомни, че общините с 3 млн. лв. трябва да обновят и да разработят планове срещу замърсяването на въздуха, а след това ще могат да кандидатстват с проекти за около 115 млн. лв.

Що се отнася до процедурата на ЕК срещу България за замърсяването на големите градове с фини прахови частици (ФПЧ) министърът каза, че страната е осъдена „на първо четене“ и чакаме официално писмо през есента. След това ще плащаме глоби, ако не постигнем напредък.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 4
sdar
преди 6 години
Най-после една смислена идея, да могат да се регистрират само коли с катализатори и то работещи, което няма да е проблем да се проверява в пунктовете на КАТ при прегледа на канал. Време е да сложим край на камарите с трошки на по 20г. които нашенеца все иска да кара и да накараме хората да си купуват по-съвременни возила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още