IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оценката на активите на КТБ и преговорите за кабинет на фокус през седмицата

БНБ ще проведе аукцион за продажбата на 10-годишни ДЦК за 55 млн. лв. и ще публикува паричната статистика за септември

08:12 | 20.10.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Оценката на активите на КТБ и преговорите за кабинет на фокус през седмицата

Преговорите за съставяне на правителство и резултатите от одиторската оценка на активите на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) отново приковават вниманието през новата седмица.

През изминалите дни преговарящите от ГЕРБ се срещнаха с представители на още пет политически формации. Към този момент партията на Бойко Борисов откри допирни точки с Патриотичния фронт, след 7-часови преговори реши да преговаря отново с Реформаторския блок, а каза "не" на „България без цензура“. От своя страна партията победител трябваше да се срещне с представители на Атака, които не се явиха, докато с АБВ пък намериха 14 допирни точки от 18 дискутирани теми. Предстои да разберем с кои и дали ГЕРБ ще проведе повторни срещи.

По време на срещата при президента Росен Плевнелиев партиите се договориха първият работен ден на 43-то Народно събрание да бъде 27 октомври, макар че е била обсъждана и датата 22 октомври.

Докато заработи ново правителство, може би ще е ясно действителното финансово състояние на КТБ. Както е известно, един от въпросите, чийто отговор новите 240 народни представители трябва да дадат, е дали вложителите ще могат да получат по-рано депозираните в КТБ средства. За целта кабинетът трябва да пренесе европейските директиви в родното законодателство.

Преди това, понеделник, 20 октомври, се явява крайният срок, който БНБ постави на квесторите и одиторите на КТБ да представят оценката си за качеството на активите на банката. До 31 октомври пък трябва да внесат и отчет за капиталовата адекватност на КТБ на база изготвената пълна оценка на активите.

Именно след наличието на пълна информация за финансовото положение на поставената под специален надзор институция могат да се коментират вариантите пред нея и депозитите на клиентите й.

В първия ден от седмицата БНБ ще проведе аукцион за продажбата на 10,5-годишни държавни ценни книжа на стойност 55 млн. лв.

На този ден ще се състоят общите събрания на акционерите на Сити Пропъртис АДСИЦ и Мадара Юръп АД.

Във вторник (21 октомври) БНБ ще публикува информация за международните резерви и ликвидност в чуждестранна валута за септември, както и данни за финансовите сметки за сектор „Държавно управление“ за второто тримесечие.

В сряда (22 октомври) Националният статистически институт (НСИ) ще изнесе данни за нефинансовите сметки по институционални сектори за второто тримесечие на 2014 г. и за цялата 2012 г., актуализирани нефинансови индикатори за сектор „Държавно управление“, дефицита и дълга за 2013 г. и основни макроикономически показатели за сектор „Държавно управление“ за второто тримесечие.

В четвъртък (23 октомври) НСИ ще представи информация за пазарните цени на жилищата за третото тримесечие.

БНБ ще публикува паричната статистика за септември. От нея ще разберем какви са новите спестени суми от населението и фирмите и какви заеми са отпуснали банките през месеца.

Акционерите на Биовет АД ще заседават в петък (24 октомври).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 2
LuckyYou
преди 9 години
Аз като говоря не приказвам! Казах ви, че никой нищо няма да оповести, а вие ми слагате минуси. Един да гледа трезво на нещата и да го изядете! Осъзнайте се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Oстават по-малко от 3 ч. до затваряне на борсата .... а никой не бърза с докладите квесторски ..... познат "вкус" на ситуацията !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
LuckyYou
преди 9 години
Аз точно това имам предвид - никой няма да оповести данни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Доклада като такъв сигурно ще го скрие, но данните от него ще се оповестят, няма как
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Аз мисля, че няма да има изненади. Не мога да разбера какво се вдига паника и възмущение цяла събота и неделя, като това се целеше и очакваше от 4 месеца.Предполагам са успели да провизират поне милиард, което води до закриване на банката в един или друг смисъл, въпроса е как. Ще има ли политическо решение да се изплатят всички депозити ( което значи добра банка лоша банка) или не, което значи отнемане на лиценза и ФГВА това няма да го разберем днес. Днес най-много да разберем какви ги мисли Искров
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
LuckyYou
преди 9 години
А някой замислял ли се е, че БНБ може да скрие доклада на одиторите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
kefal
преди 9 години
Дали има вероятност да пуснат най-после търговията с КТБ акциите? Ако имаме доклад и в него е ясно положението, не виждам пречка за възстановяване на търговията, все пак ще е налична информация за текущото положение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
korker
преди 9 години
Утре ще е по-интересно, като се види положението с валутния резерв. Лятото сезона беше много слаб, отделно на хората се разреши масово да почиват в чужбина на море, в Гърция и Турция, а това струва валута. Отедлно, тези данни ще се наслагат върху днешните. Изобщо интересна седмица с много интересно начало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 2
Repoman
преди 9 години
Важни новини има и днес и утре. А най-важната новина днес я чакаме от 4 месеца вече, да видим какво е положението на КТБ, от тази новина зависи много не само за банката, но и за други неща. От това ще се определи не само какво ще се прави с банката, но и с колко ще трябва да се актуализира бюджета, отделно и зимата май започва по-късно тази седмица със студ и сняг според прогнозите ... Изобщо, зимата ще е интересна, още повече за тези които я преживеят и напролет се хванат за зелено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още