IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 4 млрд. лв. са необходими за ремонти на републиканските пътища

Бумът на инвестициите в пътно строителство е през 2015 г. с края на проектите по стария програмен период

15:35 | 09.08.16 г. 3
Около 4 млрд. лв. са необходими за ремонти на републиканските пътища

Около 4 млрд. лева са необходими за пътни ремонти, така че републиканската пътна мрежа да се приведе в отлично състояние. Това коментира днес председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.

Лазаров участва в представянето на информационния сборник "Пътищата на България", издаден от Камарата на строителите в България със съдействието на Агенцията. Той съдържа информация за пътната инфраструктура на страната за последните 30 - 40 години, предава БТА.

Лазаров отчете, че най-трудният период в пътното строителство е бил в началото на 90-те години на миналия век, когато инвестициите в сектора са били почти нулеви. Същевременно бумът на инвестициите е бил през 2015 г., когато се приключваха проектите, финансирани от оперативните програми на Европейския съюз за програмния период 2007-2013 г.

Недофинансирането на пътния сектор продължава и досега, отбеляза Лазаров. Той изрази надежда, че с въвеждането на ТОЛ системата страната ще има средства планово да прави ремонти на пътищата, а не само да "кърпи дупки".

Не се очертава обаче въвеждането на ТОЛ системата да стане до 2018 г., както се планираше, заради нова серия жалби срещу обществената поръчка, подадени в Комисията за защита на конкуренцията. Последната е от вчера (8 август).

Всеки ден, в който тол системата не влиза в действие, е загуба за българските пътищата, но си е чиста печалба за фирмите, коментира в отговор на въпрос председателят на пътната агенция. Той заяви обаче, че амбициите на институцията са системата да влезе в сила дори и от средата на 2017 г.

Изпълнителният директор на Камарата на строителите Иван Бойков прогнозира, че през тази година строителната продукция ще намалее до 5-6 млрд. евро спрямо 6-8 млрд. евро в предходни години заради по-бавния старт на инвестициите, финансирани с европейски пари. Това означава, че браншът ще съкращава работна ръка.  

Бойков обясни, че преди два месеца Камарата е изискала от всички оперативни програми информация какво предстои като търгове, свързано със строителство, включително техническа помощ и проектиране. С изключение на пътната агенция обаче активността е много слаба.

От бранша възлагат надежди на отварянето на програмите в селските райони, новата организация на обществените поръчки, продължаващо стабилно управление на страната и липса на сътресения през следващата година, особено що се отнася до инвестиционните програми и строителството в контекста на междинното засичане на оперативните програми през 2018 г. и преразпределение на неусвоените средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
karadjata
преди 7 години
и 40 милиарда няма да им стигнат на ГЕРБ за пътища щото трябва да се краде и да се строи некачествено така, че всичко новопостроено да се ремонтира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Gold Zombie
преди 7 години
Те докато успеят да въведат тол системата, магистралите ще са станали тотално на мармалад и ще е някак си неморално дори да събират каквито и да е такси за тях.Най-големият проблем на пътната инфрастуктура в тази държава е, че почти се унищожиха (целенасочено) ЖП превозите на товари. Резултатът е повече ТИР-ове, често с над допустимата маса на товара. А сега даже им разрешиха да съсипват още по-качествено пътищата в големите жеги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
ivanrog
преди 7 години
За пореден път, нашите любими управници, казват без грам срам, че не си изпълняват задълженията по опазването на инфраструктурата и за пореден път няма да има занедено дело за безстопанственост! Алоооо, крадци долни, пари има, след като можете да дадете 1 млрд за "саниране" на частни домове, значи пари има, не се оправдавайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още