IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпада лимитът на инвитро процедурите, финансирани с пари от държавата

Фондът ще финансира и замразяване на яйцеклетки и ембриони при жени с онкологични заболявания, но засега бюджетът му остава същия

13:45 | 17.05.17 г.
<p>
	Премиерът Бойко Борисов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Премиерът Бойко Борисов. Снимка: БТА

Държавата ще осигурява финансирането на необходимия брой ин витро процедури по лекарска препоръка.

"Колкото лекарите преценят, че е съобразно и ефективно и щади и жените. Изцяло даваме възможност на докторите да определят – 3, 4, 5, 6, колкото преценят", съобщи лично премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Министерския съвет.

"Многократно чух, че сме се отказали от това свое обещание. Трябваше не само да се осигурят парите, а и съответният инструмент това да се случи", разясни той.

За миналата година държавата е заделила в бюджета около 12 млн. лева за асистирана репродукция, обясни финансовият министър Владислав Горанов.

"Тази година ресурсът е същият, но на практика лимит на финансирането няма да има. За догодина постановката ще бъде подобна", добави Горанов.

От правителствената пресслужба уточниха, че промените предвиждат изрично, че при изчерпване на средствата за дейности по асистирана репродукция, утвърдени по бюджета на Министерството на здравеопазването, министърът да предприема действия за осигуряване на допълнителни средства за тези дейности чрез вътрешнокомпенсирани промени и/или чрез одобряване на допълнителни разходи по бюджета на ведомството за сметка на централния бюджет.

Фондът за асистирана репродукция ще заработи по-бързо и одобрението ще е в рамките на 5-6 месеца, съобщи д-р Георги Стаменов. "Предложихме да има 4 опита, така че всички неуспели ще могат да кандидатстват по още веднъж", допълни той.

По думите му по този начин България става сред трите европейски държави, които обръщат най-сериозно внимание на процедурата.

Фондът за асистирана репродукция ще може да финансира и замразяване на яйцеклетки и ембриони при жени с онкологични заболявания.

"Всяко бебе, което иска да се роди в България, ще има тази възможност", заяви лекарят.

Мария Янева, председател на Асоциация "Искам бебе", каза, че взетото решение е изцяло в подкрепа на пациентите.

На въпрос за исканията за повече средства от майки на деца с увреждания Владислав Горанов каза, че темата се дискутира активно със социалния министър и "вероятно ще има решение".

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още