IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината язовири у нас са неизправни, десетки са в предаварийно състояние*

Проверени са общо 4390 язовира, указанията за безопасност масово не се спазват

13:37 | 24.02.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Повече от половината язовири у нас са неизправни, 81 язовира са в предаварийно състояние, а при 205 има опасност от наводнение, сочи проверка на прокуратурата. Това обяви на брифинг заместник-главният прокурор на Върховната административна прокуратура Ася Петрова, цитирана от агенция „Фокус“.

Масово не се изпълняват указанията за безопасност. Има и много съоръжения, които са с неизвестна собственост. Често се пропускат и техническите обследвания, посочват от прокуратурата.

Единици обаче са издадените наказателни постановления, а само на петима души са наложени глоби.

Проверките, които прокуратурата възложи на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН), текат от септември 2016 г. 

Агенцията е проверила общо 4390 язовира и съоръженията към тях, като е констатирано, че 54,44% от тях са в неизправно „частично работоспособно” състояние.

Като един от особено опасните язовири е посочен „Бели Искър”, който е публична държавна собственост. Според специалистите той е „частично неработоспособен” и по него незабавно трябва да започнат укрепителни дейности, тъй като състоянието му е в предпоследна степен на опасност.

Има списък на язовирите с най-висока опасност от аварийни ситуации - яз. „Карбинци“ в община Димово, яз. „Манастирски дол“, язовирът в община Криводол, този в община Троян, яз. „Вълчи дол“, яз. „Иваново“.

Вчера прокуратурата обвини за наводнението в село Бисер, което стана преди пет години, бившия областен управител на Хасково Ирена Узунова. Узунова не е изпълнила служебните си задължения и е причинила наводнение по непредпазливост - скъсване на язовирна стена на язовир "Иваново". Като областен управител тя е трябвало да организира превантивни мерки, посочват от държавното обвинение. Узунова е нарушила и Закона за водите, според който при спор за собствеността на язовира областният управител осъществява организацията и техническата му експлоатация.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) e установила 81 язовира в предаварийно състояние на територията на цялата страна, за които е издала предписания за незабавното им изпразване,потвърждават от агенцията. Към днешна дата те се поддържат на кота мъртъв обем и постоянно се следят от експертите.

Предаварийното състояние е моментно положение, което се установява при проверка. Веднага след това собствениците трябва да предприемат спешни действия по ремонт или язовирът да бъде изпразнен, уточняват от там.

За територията на цялата страна има 205 язовира, които са с множество констатирани нарушения, но те не са в предаварийно състояние. Там следва да се предприемат мерки от собствениците, в изпълнение на дадените предписания. Към момента са в ход последващи проверки на всички тях, които ще приключат до 10 март. Където се констатират несъответствия, които представляват непосредствена опасност за безопасното експлоатация на съоръженията, ще бъдат дадени предписания за тяхното изпразване.

От януари 2016 г. ДАМТН осъществява надзор на язовирните стени и съоръжения към тях. През миналата година са проверени общо 5 169 язовира. В хода на тези проверки са направени над 4 хил. предписания за отстраняване на технически несъответствия по тях. В момента са в ход проверките по установяване изпълнението на тези предписания, като навсякъде където се констатират неизпълнения се съставят актове. Само за последния месец са съставени 14 акта за установяване на административни нарушения.

* Допълнена с информацията на ДАМТН

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Тряа да върнем за малко комунизма, че да ги ремонтира :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Бойко инфраструктурата! Падат тунели и мостове, язовири в аварийно състояние... Бойко, къде са парите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още