IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на електричеството помогна на всички партии, освен на ГЕРБ

Влизането на толкова много партии в парламента предупределя неговата нетрайност, смята социологът Лидия Йорданова

22:42 | 07.10.14 г. 2
Поскъпването на електричеството помогна на всички партии, освен на ГЕРБ

Увеличението на цената на тока помогна на всички партии извън ГЕРБ, заяви социологът от "Екзакта Рисърч Груп" Лидия Йорданова пред БНР. Според нея това е „целенасочен удар по ГЕРБ“.

Социологът прогнозира по-скоро „среднотраен“, отколкото „краткотраен“ парламент.

„Самото влизане на толкова много формации залага нетрайност на парламента, трудно, почти невъзможно постигане на еднозначно и най-добро решение за България“, коментира тя.

Според нея тежестта на големите партии показва, че основно очакванията на хората са свързани с тях, но множествеността на малките партии сочи, че очакванията на хората са свързани с това да има сериозен контрол върху дейността на онези, които ще поемат властта.

Лидия Йорданова заяви още, че фактът, че Реформаторският блок набъбва, означава, че десните хора в България са припознали в него шанса страната да се управлява от дясна коалиция.

Тя обясни, че ГЕРБ са успели да запазят 81% от избирателите си от предходните парламентарни избори от май 2013 г. 5% от бившите избиратели на ГЕРБ са гласували за Реформаторския блок, а по 3 процента са подкрепили ББЦ и Патриотичния фронт.

Близо две трети от избирателите на БСП от миналата година са гласували и сега за БСП. 12% обаче са пуснали бюлетина за АБВ, а по около 3 процента са подкрепили ББЦ и „Движение 21“.

Най-висока мобилизация има ДПС - 91% от избирателите им са повторили вота си.

По думите на Йорданова Реформаторският блок мобилизира десните избиратели, но привлича и бивши избиратели на по-малки партии, които са на изчезване - НДСВ, РЗС и т.н.

Лидия Йорданова коментира, че у нас като националисти се самоопределят не по-малко от 15%. „Многообразието от националистически формации, което бе сведено до две големи - "Атака" и Патриотичния фронт, даде възможност на хората, които се припознават, да подкрепят тези формации“, обясни тя.

"Атака" е разчитала на 5 октомври на 60% от избирателите си от 2013-а. „Като цяло не е успяла да запази твърдостта на своето ядро от миналите избори“, коментира тя. 8% от бившите избиратели на „Атака“ са подкрепили Патриотичния фронт.

По думите й „електоралният“ спринт на партията, с който тя влезе в парламента, е бил много бърз и в последните 3 дни и не е уловен от нито едно социологическо изследване.

Според Лидия Йорданова в парламента ще се води труден диалог и ще има „какафония“, защото всеки ще се опита да утвърди правото си да съществува.

По думите й в момента подозренията за купен вот се изнасят „в много ранни часови зони“ и се разпределят равномерно през деня, докато в миналото са били в последния момент – 18-19 часа.

Социологът смята, че променената стратегия се дължи на засиления контрол от институциите и ЦИК.

„Профилът на купувача – много и много различни, това е голяма тема и за нея трябва да се говори много сериозни“, подчерта Лидия Йорданова.

Рекордният брой на недействителните бюлетини - 188 000, според нея говори за протестен вот.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
alexx
преди 9 години
Гледам и прогнозите на Йорданова, и май правилно са я отбили от държавната хранилка:ГЕРБ 37БСП 19,5
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
alexx
преди 9 години
Увеличението на цената на тока помогна на всички партии извън ГЕРБ, заяви социологът от "Екзакта Рисърч Груп" Лидия Йорданова пред БНР. Според нея това е целенасочен удар по ГЕРБ.Гениално. Служебното правителство на Плевнелиев прави сечено на Боко според Йорданова. Май откакто закриха НЦИОН и я отрязаха от държавана хранилка, се е заела да изкарва пари от политическите партии и по-специално една.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още