IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат да се криминализира превъртането на автомобилните километражи

Всяка трета употребявана кола втора ръка у нас е с манипулиран километраж, според проучвания

13:32 | 03.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Да се криминализира превъртането на автомобилните километражи, предлагат от Съюза на българските автомобилисти. Те искат дори наказанието за манипулирането да е затвор, тъй като то крие рискове за безопасността на автомобилите и шофьорите, съобщава bTV.

Всяка трета употребявана кола втора ръка е с манипулиран километраж, сочат проучвания.

Страната ни е сред най-големите потребители на автомобили втора ръка – вносът е предимно от Германия и Италия, където измамите с превъртането на километражи бележат ръст.

От Съюза на българските автомобилисти предлагат да се направи възможен достъпът до данните от автосервизи или пунктовете за годишни технически прегледи, откъдето колите минават. Така новите собственици биха могли да проследят километрите на колата през годините.

Според заместник-председателя на транспортната комисия в парламента Иван Вълков обаче криминализирането е крайна мярка, защото манипулацията е трудно доказуема. Според него проблемът трябва да бъде изследван и да се предложат адекватни санкции.

У нас километражи се превъртат в автосервизи и квартални гаражи, казват експерти. Цената за тази услуга е между 30 и 100 лв. Манипулацията се наказва като измама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
fras
преди 7 години
Егати малоумията!Кой ще повдига обвинението? Прокуратурата!?Кой ще разследва? От къде ще черпи неопровержими доказателства?Ако по някакво чудо някой се захване с такова разследване и събере доказателства за манипулацията, как ще докаже, че точно Пешо я е извършил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Отдавна трябваше да се направи. Обаче да се помисли кой ще прави проверките и ще издава писмен сертификат, годен за съда? Силно се съмнявам, че сервизите, в които обикновено се установява това, ще тръгнат да си създават главоболия, изправяйки се срещу търговците. Нали точно последните бълват старите и негодни бараки и така създават непрекъснато работа на "майсторите"?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още