IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът свиква 44-то Народно събрание след Великден

Първото заседание на новоизбраните депутати е на 19 април

16:44 | 07.04.17 г.
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка</em><em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">:</em><em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: "> Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

С указ президентът Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 44-то Народно събрание от 10 часа на 19 април, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

44-тото Народно събрание ще започне работа с тържествено заседание по полагане на клетва на новоизбраните 240 депутати, уточнява Dnes.bg.

В 10:00 ч., когато ще удари първият звънец, слово ще произнесе най-възрастният депутат – този път това ще е Тома Томов от БСП. В предишните два парламента тази чест се падаше на социалиста Стефан Данаилов, който обаче сега ще седи на редова депутатска банка, докато Томов води заседанието за първи път. 

По традиция се очаква президентът да направи обръщение към народа и Народното събрание. Според парламентарната практика изявления ще направят и представители на партиите и коалициите в новия парламент.

Ще бъде гласуван и новият председател на Народното събрание, като най-вероятно постът ще поеме Димитър Главчев от ГЕРБ. Председателят на предишния парламент Цецка Цачева този път остана извън парламента.

Военнослужещи от Националната гвардейска част също ще вземат участие в официалната церемония за първото пленарно заседание на 44-ото Народно събрание.

На церемонията ще присъстват и патриарх Неофит, представители на други вероизповедания, дипломати, висши магистрати, военнослужещи.

44-ото Народно събрание ще е съставено от пет партии. В новия парламент отново най-голямата политическа сила е ГЕРБ. След нея се нарежда БСП, следвана от Обединени патриоти, ДПС и "Воля". ГЕРБ ще има 95 депутати, а БСП – 80. Обединените патриоти са трета сила с 27 депутати, изпреварвайки ДПС само с един мандат. Петата партия, която прескочи 4-процентната бариера, е "Воля", която ще има 12 депутати в новия парламент.

Все още не е ясно какъв ще бъде съставът на правителството, нито кога ще бъде сформирано. Постигнато е принципно съгласие за кабинет с премиер Бойко Борисов между ГЕРБ и Обединени патриоти, но пък детайлите по правителствената програма все още не са изчистени.

Двете щекотливи теми, по които за момента се разминават ГЕРБ и Обединени патриоти, са пенсиите и мажоритарният вот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още