IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължава свиването на местния добив на природен газ

Производството на електроенергия расте значително, показват данните на статистиката за юни

12:15 | 28.08.15 г.
Продължава свиването на местния добив на природен газ

Местният добив на природен газ е сочен от правителството като начин за диверсификация на доставките. Данните на Националния статистически институт (НСИ) обаче показват продължаващо свиване на добива на суровината от разработените към този момент находища.

През юни от тях са добити 8 млн. куб. метра, което е с 50% по-малко спрямо миналия юни, когато реално започнаха проблемите в сектора. Дотогава местните находища даваха между 20 и 25 млн. куб. метра на месец.

Слаба надежда за възстановяване се крие във факта, че през първия летен месец добивът на природен газ се увеличава с 14,3% спрямо май. От началото на годината обаче добивът остава трайно под 10 млн. куб. метра на месец. Дъното беше достигнато през декември 2014 година, когато от местните находища бяха добити едва 5 млн. куб. метра природен газ.

Данните на НСИ за юни показват още и разнопосочно движение на доставките на природен газ (до общо 200 млн. куб. метра) на годишна и на месечна база. Спрямо юни 2014 година има ръст от 27,4%, а спрямо предходния месец май – намаление от 4,8%.

Позитивни обаче са данните за развитието на сектора на електроенергетиката. През юни в страната са произведени 3,7 хил. гигаватчаса електроенергия. Това е с 14,2% повече спрямо май и с 8,1% спрямо юни 2014 година.

По-голямата част от произведения ток е реализиран на вътрешния пазар – доставките, в които се включва и вносът на електрическа енергия, са в размер на общо 2,32 хил. гигаватчаса. Тук има известно намаление – от 1% спрямо май и от 3,6% на годишна база.

През юни в страната са добити малко над 2,17 млн. тона твърди горива. На годишна база това е ръст от 32,2%, но спрямо май има намаление от 6,8 на сто.

Данните на НСИ показват още, че в страната са реализирани доставки на 2,24 млн. тона твърди горива, което на годишна база отново представлява сериозно увеличение (от 24,5%), но на месечна свиването е от 6,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още