IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогноза: Пет партии са сигурни участници в следващия парламент

Коалиционно управление между БСП и ГЕРБ приемат едва от 7% от участвалите в проучване на "Тренд"

13:10 | 13.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Графика: Изследователски център Тренд</em></p>

Графика: Изследователски център Тренд

Пет партии са сигурни участници в следващия парламент към днешна дата: ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и новата партия на Веселин Марешки - „Воля“.

Това показва проучване, проведено по метода „лице в лице“ сред 1002 пълнолетни български граждани, реализирано между 2 и 9 февруари. То е направено от Изследователски център „Тренд“ по поръчка и финансирано от вестник „24 часа“.

Големите две партии изглеждат с почти изравнена електорална подкрепа, като ГЕРБ все пак запазва минимална преднина пред своя опонент.

Отчита се известен ръст в сравнение с предишното проучване на изследователския център на формацията на Веселин Марешки, достигайки 6,5% от заявилите, че ще гласуват.

В дясното пространство с най-големи шансове за представителство в парламента има Реформаторският блок, въпреки че ще среща сериозна конкуренция в лицето на „Да, България“ и „Нова република“, които започват да се утвърждават, казват авторите на изследването.

Проучването показва, че малко над половината от българските граждани са оптимистично настроени за бъдещето на България, докато 36% са песимистите. Най-младите са най-големи оптимисти, докато при хората над 60 години се наблюдава практически паритет между оптимистичните и песимистичните нагласи.

61% от хората вече са решили за кого ще гласуват, а малко под една четвърт не са. Привържениците на двете големи партии изглеждат по-скоро твърди в намеренията си да упражнят правото си на глас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още