IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестът на превозвачите на ГКПП "Кулата" приключи със споразумение

До блокада на границата не се стигна, повечето от исканията на шофьорите ще бъдат изпълнени

12:58 | 29.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Протестът на превозвачите на границата с Гърция приключи два часа след началото му. В крайна сметка страните успяха да постигнат консенсус, съобщава Българска национална телевизия (БНТ).

Недоволството е заради системните опашки на граничен пункт Кулата – Промахон. 

До блокада на границата така и не се стигна, тъй като протестиращите успяха да се споразумеят с представители на Агенция "Митници", гранична полиция и с областния управител на Благоевград.

След разговорите двете страни се разбраха повечето от исканията на шофьорите да бъдат изпълнени, а именно да бъдат отворени на граничен пункт "Кулата" три трасета за преминавате на ТИР-ове, както и три кантара, които да работят постоянно. 

На гръцка територия до 12 юни също трябва да заработят три трасета за преминаване на тежкотоварните автомобили. Дотогава гръцките власти са уверили, че ще поставят полицаи, които да охраняват преминаването и подреждането в колона на ТИР-овете, за да няма изпреварване и да не се стига до инциденти.

Друго искане, което поставиха шофьорите, е на всеки от кантарите да има поставени големи монитори, на които да виждат резултатите от премерванията, с цел да има по-голяма прозрачност на проверките, които се извършват от Агенция "Митници".

От там казаха, че ще се търси разрешаване на проблема, както и финансиране за поставянето на такива монитори.

В момента на ГКПП "Кулата" няма струпване на тежкотоварни автомобили, не са се образували колони.

Шофьорите ще настояват и за законодателни промени, така че да не се налага ТИР-овете които са без стока, да преминават през кантарите. Превозвачите заплашиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, те ще продължат протестите.

Превозвачите и шофьорите се надяват набелязаните мерки да действат и в дългосрочен план.

Има опасения обаче, че може мерките да са за няколко дни, за да се потуши напрежението и след това да се възстанови старото положение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още