IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Oтбранителният потенциал на НАТО трябва да върви ръка за ръка с Русия

България ще прави занапред всичко необходимо, за да се гарантира общият принос за колективната отбрана и сигурност, поясни българският президент

13:57 | 31.01.17 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът Румен Радев и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. <em>Снимка: БТА</em></p>

Президентът Румен Радев и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: БТА

Президентът Румен Радев препотвърди евроатлантическата ориентация на България на срещата си в Брюксел с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. По думите на Радев фактът, че първото му работно посещение е именно в Белгия, е знак за обща ценностна система и отговорности с алианса.

„За нас в България НАТО остава изключително важна организация за защита на сигурността на държавите членки и за гарантиране на стабилност извън границите на алианса“, заяви Радев на съвместна пресконференция със Столтенберг, предаде Dnes.bg, позовавайки се на информация на БНР.

Българският президент поясни, че отбранителният потенциал на НАТО трябва да върви ръка за ръка с Русия.

„Нарастването на отбранителния и възпиращ потенциал на НАТО трябва да върви ръка за ръка със задълбочаване на диалога с Русия за избягване на конфронтация, за избягване на неразбирателство и за снижаване на риск. Както и президентът Тръмп сподели, основните заплахи днес са международният тероризъм, борбата с „Ислямска държава“. Тези заплахи няма как да бъдат преодолени, ако не се обединят усилията на НАТО и на Русия - и в Близкия изток и в борбата с глобалния тероризъм", заяви Радев. 

„Когато става въпрос за отношението към Русия, това е пропорционален отговор към поведението на Русия, която изгради голяма военна мощ в последните години и използваше военна сила срещу съсед”, припомни от своя страна Столтенберг.

Радев декларира, че България ще прави занапред всичко необходимо, за да се гарантира общият принос за колективната отбрана и сигурност. За последните три години НАТО претърпя сериозна адаптация, България е част от нея и този процес ще продължава, защото така изисква международната обстановка в момента, каза президентът Румен Радев.

Той е уверил генералния секретар, че България ще положи максимални усилия, за да постигне решенията от Уелс за достигане на 2 процента от БВП на разходите за отбрана.

След срещата Столтенберг е благодарил на българския президент за това, че е потвърдил ангажиментите на България като лоялен член на Алианса, и даде висока оценка на българските военнослужещи зад граница. "В предишната ви роля на командващ на ВВС вие помагахте за охраната на нашето въздушно пространство. България е важен сътрудник на НАТО, вие предоставяте кораби в патрулите на НАТО в Черно море и играете важна роля във вашия регион – подкрепата в Косово, подкрепата за евроатлантическата интеграция на страните от Югоизточна Европа. Благодаря ви също така за вашия силен ангажимент за присъствието ви в Афганистан".

В предишната ви роля на командващ на ВВС вие помагахте за охраната на нашето въздушно пространство. България е важен сътрудник на НАТО, вие предоставяте кораби в патрулите на НАТО в Черно море и играете важна роля във вашия регион – подкрепата в Косово, подкрепата за евроатлантическата интеграция на страните от Югоизточна Европа. Благодаря ви също така за вашия силен ангажимент за присъствието ви в Афганистан.

В понеделник Радев се срещна с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Президентът днес ще има срещи и с българската делегация в централата на НАТО и във военното командване на Алианса в Монс, Белгия. Моментът е особен, защото в Източна Европа е в сила най-големият план за подсилване на границите на Алианса след края на Втората световна война.

Вече са изпратени 4 батальона в балтийските държави и Полша от 800 военни. В Югоизточна Европа за 9 месеца ще бъдат ротирани бронетанкови войски от САЩ, а България и Румъния ще бъдат домакини на множество мащабни военни учения. В Румъния ще бъде изградена многонационална бригада, в която България ще се ангажира да прати до 400 военнослужещи. Черноморският регион е от ключово значение за Алианса.

В Брюксел Радев ще се срещне и с българските военнослужещи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Стовенеее , и овце да пасеш не ставаш...как та търпат на тоа паркинг още не зная , сигур щот можеш да са подписваш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Добре, Смарти... Прочел си една статия току що - сега разкажи на нас смешниците, как точно да разбираме тези проценти? Като напр. половин Югославия се управлява от Масква, а другата - от Лондон? Къде минава границата? Или половината министри са англичани, а половината - руснаци? И в България в 25% от общините немат петолъчка на знамето? И къде отиде Франция в тая каша, дето забърка?И какво точно не успяха русите татари в Югославия? Да им сложат петолъчка на знамето? Или имаш предвид, защо не са ги окупирали? Ако не беше толкова прос, щеше да знаеш, че не може да се окупира съюзник! Щото Титова Югославия е съюзник на Англия, САЩ и СССР, за разлика от цяла източна Европа - Чехословакия, Унгария, Румъния, България и Прибалтика са съюзници на Хитлер и само България няма войски на Източния фронт. По-скоро ти ми кажи, след като за 4 години война англичаните въоръжават и поддържат армията на Тито, защо Югославия беше комунистическа държава?Или не знаеш, че беше? хихи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 7 години
***, зоните на влияние са съвместни. За България е 75 за Русия на 25 за UK и USA, за Югославия 50 на 50 и за Гърция 10 на 90(UK, USA). За наше съжаление русите татри се налагат изцяло с времето, но трябва да ти е ясно защо не успяха в Югославия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
"Относно желанието на Франция да пооткъсе от България и даде на Гърция, САЩ са казали твърдо не. "Хаааахаха... Поредният Смарти! Личи си, че си учил история в професионалната гимназия по тютюн в Джебел или Симеоновград... хихи... Начи САЩ са казали на Франция твърдо "Нье!", а? хахаха... Имаш ли идея Гърция и Югославия в чия зона на интереси попадат според договорките от срещата в Ялта, дет така смело се позоваваш на нея, и съответно, кой от съюзниците ги представлява на Потсдамската конференция? Щото Югославия също има претенции за репарации към България? И защо България не попада в тази зона на интереси, а при "младшия партньор"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
KPetkov
преди 7 години
Младши партньор?!? Толкова забавно нещо не бях чел скоро. Това сигурно FDR ти го е казал лично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 7 години
Ти си много тъпо парче. Относно историята, Сталин винаги е бил младши партньор и даже в Ялта е направил предложение, което е чакал Рузвелт да одобри. Относно желанието на Франция да пооткъсе от България и даде на Гърция, САЩ са казали твърдо не. Русия си присвоява цялата заслуга, но както ви писах тя е била само "подизпълнител" на Америка. Относно СП2 трябва ли да ти обяснявам, че Швеция никога не е била против него а само не позволяваше да и ползват пристанищата на Готланд. Против него са 9 страни от ЕС, а не аз. Мен лично лично ме боли сапа за Турски, Силата и СП2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 7 години
Да ве, да. Моята родина оттатък Босфора, пък на децата ти ОТТАТЪК ОКЕАНА. ...хихихи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 7 години
Твоята родина се пада оттатък Босфора, сюлейманчо! И не е била преди ВСВ, също, както за съжаление и втората ти родина България, по-развита икономически от Гърция ... хихи... Но България по времето на русите татари беше поне по статистически показатели бая по-напред и от двете... Особено на калпак... Обаче това са наистина икономически факти и цифри, които не са ти по специалността... хихи...Само за маслините и офцете си прав - то в България, откак такива *** славяни като тебе налазиха държавата, не остана ни нещо за бране, ни за пасене, та затова така се получи... пазарна икономика му викат... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 19
4ervenasgan
преди 7 години
Точно така радев, отбранителният потенциал на НАТО трябва да върви не само ръка за ръка, ами и рамо до рамо с руслямия -> колкото повече рашистите струпват ракети и войски от тяхната страна на границата, толкова повече и ние трябва да увеличаваме защитния си потенциал.И Столтенберг ти го е рекъл директно куме в очичките. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 11
bgMan
преди 7 години
Много лично доходоносна позиция на български президент.Грантовете от Русия за подобни публични позиции са неустоимо привлекателни на фона на смешната президентска заплата и още по-смешната предишна генералска заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още